Dersi Veren Fakülte \ Bölüm
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi \ İşletme
Kredi
AKTS
Ders Türü
Öğretim Dili
Bu dersin önkoşulu bulunmamaktadır.
İşletmeciliği, çevresinden başlayarak, yerine getirdiği temel işlevler itibariyle, ilgili kavramlarla tanıtan bir giriş dersi.
Ders Kitapları ve/veya Kaynaklar
1. (2016). Exploring Business. University of Minnesota Libraries Publishing (ISBN 13: 9781946135094) (https://open.umn.edu/opentextbooks/textbooks/15).
2. Tuncer, D.; Ayhan, D. Y.; Varoğlu, D. ve Ilgaz Sümer, S. (2023). Genel İşletmecilik Bilgileri, 12. baskı. Siyasal Bilgiler Kitabevi, Ankara. (ISBN: 978-975-6325-66-7).
İşletmeyi oluşturan iç ve dış çevre unsurlarını, işletme türlerini tanıtmak
Küresel ve dijital ortamdaki işletmeciliği tanıtmak
Yönetim sürecini, dört temel işlevi - planlama, örgütleme, yöneltme ve denetleme - üzerinden tanımlamak
İşletmelerin temel işlevlerini (insan kaynakları yönetimi, pazarlama, operasyon yönetimi ve finans) tanıtmak
1. İşletmeyi iç ve dış çevre unsurları itibariyle analiz edebilir.
2. İşletmeciliğin yapılma biçimlerini, girişimcilik dahil, karşılaştırmalı olarak açıklayabilir.
3. Uluslararası işletmeciliği, yerel işletmelere etkisini temel düzeyde açıklayabilir.
4. Yönetici rolleri, becerileri ile yönetimin dört temel işlevini (planlama-örgütleme-yöneltme-denetleme) açıklayabilir.
5. Bir işletmenin temel işlevlerini - insan kaynakları yönetimi, pazarlama, üretim ve finans - açıklayabilir.
6. Dijital ortamda işletmeciliğin yapılma biçimlerini açıklayabilir.
1. Hafta: Dersin tanıtımı ve işletmeciliğin temel kavramlarıyla giriş
2. Hafta: Etik ve kurumsal sosyal sorumluluk
3. Hafta: Uluslararası işletmecilik
4. Hafta: İşletmeciliğin biçimleri - ölçek ve hukuki yapı itibariyle sınıflamalar
5. Hafta: Girişimcilik (iş kurmanın gerekleri ve zorlukları)
6. Hafta: Yöneticiler ve yönetimin dört temel işlevinden ilk ikisi (planlama ve örgütleme)
7. Hafta: Yönetimin dört temel işlevinden son ikisi (yöneltme ve denetim)
8. Hafta: İnsan kaynakları yönetimi
9. Hafta: Pazarlama
10. Hafta: Operasyon yönetimi
11. Hafta: Muhasebe ve finans
12. Hafta: Dijital ortamda işletmecilik
Referens Değerlendime Ölçütleri
• 1. Ara Sınav % 35
• 2. Ara Sınav % 25
• Final % 40
|
Program Çıktısı
*
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
Ders Çıktısı
|
1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|