Dersi Veren Fakülte \ Bölüm
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi \ İşletme
Kredi
AKTS
Ders Türü
Öğretim Dili
Bu dersin önkoşulu bulunmamaktadır.
Günümüz ekonomilerinin ve toplumların karşı karşıya kaldığı sürdürülebilirlik sorunlarının temelinde mal ve hizmetlerin üretimi ve tüketimi yer almaktadır. Ülkemizde de, imalat sanayi başta olmak üzere, tüm sektörlerde çok önemli bir kaynak verimliliği potansiyeli mevcuttur. Bu ders, verimlilik ve sürdürülebilir üretim kavramlarını tüm boyutlarıyla ele almakta, işletme düzeyinde uygulanabilecek ilgili araç ve teknikleri tanıtmaktadır. Ders kapsamında ayrıca, AB, ILO, BM, OECD, Dünya Bankası vb. uluslararası kuruluşların konuya yaklaşımı, çeşitli strateji dokümanları üzerinden aktarılmaya çalışılmaktadır.
Ders Kitapları ve/veya Kaynaklar
1. STB (2016), “Verimlilik Yönetimi: Uygulamalı El Kitabı (ILO Yayınları)”, Çeviri, Yayın No: 476, Ankara.
2. Akal, Z. (2011), “İşletmelerde Performans Ölçümü ve Denetimi”, MPM Yayın No: 473, Ankara.
3. AB Komisyonu (2013), “Eco-Innovate! A Guide to Eco-Innovation for SMEs and Business Coaches”. Brüksel.
4. Asya Verimlilik Teşkilatı (2022). "Green Productivity and the Circular Economy: A Convergence for a Better, Greener World”. Productivity Insights Vol. 2-4, Tokyo.
5. OECD (2015), “The Future of Productivity”, Paris.
6. STB (2014), “KOBİ’ler için Eko-Verimlilik Kılavuzu”, Yayın No: 727, Ankara.
7. Durmuş, Ö. (2008), “Yeşil Verimlilik”, MPM Yayın No: 700, Ankara.
8. OECD (2011), “Sustainable Manufacturing Toolkit”, Paris.
Bu ders, öğrencilerin verimlilik ve sürdürülebilirlik kavramlarını içselleştirmelerini sağlayarak, işletme boyutundaki verimlilik problemlerini ve bunların çözüm yollarını ortaya koymaktadır. Dersin diğer bir amacı, öğrencileri gelecekteki kariyerlerinde sürdürülebilirlik meselesiyle mücadele etmeye motive etmek, bununla ilgili konular hakkında kapsamlı bilgi vermek ve bunları bir bilgi tabanı olarak sağlamaktır. Derste ayrıca, dünyada giderek yaygınlaşan temiz üretim araç ve teknikleri tanıtılarak, işletmelerin üretim süreçlerinde bunların ne şekilde yer bulduğunun iyi uygulama örnekleri ile aktarılması amaçlanmıştır.
1. Verimlilikle ilgili temel kavramları açıklayabilir.
2. İşletme düzeyinde performansın boyutlarını kavrayabilir.
3. İşletme düzeyinde verimliliği etkileyen faktörleri tanımlayabilir.
4. Temel düzeyde verimlilik sorunlarını teşhis edebilir.
5. İşletmelerde ve iş yaşamında ortaya çıkan verimlilik ve sürdürülebilir üretim sorunlarını tanımlayabilir.
6. İşletme düzeyinde verimlilik artırma tekniklerini tanıtabilir.
7. Sürdürülebilirlik ve temiz üretim kavramlarını açıklayabilir.
8. Sürdürülebilirlik sorunlarının çözülmesine yönelik planlar oluşturabilir.
9. Sürdürülebilir üretim araç ve teknik tekniklerini tanıtabilir.
10. Takım çalışmalarına etkin olarak katılma becerisi geliştirir.
11. Etkili sunuş yapabilir.
1. Hafta: Verimlilik: Kavramsal Çerçeve
2. Hafta: İşletme Düzeyinde Performansın Boyutları
3. Hafta: Verimliliği Etkileyen Faktörler
4. Hafta: Verimlilik Gösterge Çeşitleri ve Verimlilik Ölçüm Metotları
5. Hafta: İşletmelerde Verimlilik Sorunlarının Teşhisi
6. Hafta: Verimlilik Yönetimi
7. Hafta: Verimlilik Artırma Teknikleri
8. Hafta: Proje-1: Sunumlar
9. Hafta: Sürdürülebilir Üretim: Kavramsal Çerçeve
10. Hafta: Sürdürülebilir Üretim Araç ve Teknikleri
11. Hafta: İşletmelerde Sürdürülebilir Üretim: Dünyadan Uygulama Örnekleri
12. Hafta: Proje-2: Sunumlar
Referens Değerlendime Ölçütleri
• Proje 1 % 30
• Proje 2 % 30
• Final % 40
• Bonus ödevler % 10
|
Program Çıktısı
*
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
Ders Çıktısı
|
1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
9 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
10 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
11 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|