EÜT109

Teknik Çizim

Dersi Veren Fakülte \ Bölüm
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi \ Endüstriyel Tasarım
Kredi
AKTS
Ders Türü
Öğretim Dili
2
4
Zorunlu
Türkçe
Ön Koşullar
Bu dersin önkoşulu bulunmamaktadır.
Dersi Alan Programlar
Endüstriyel Tasarım Lisans Programı
Ders Tanımı
Ders, endüstriyel tasarım disiplini için gerekli olan tasarım ve üretim için teknik çizim uygulamalarına temel oluşturacak konuları kapsamaktadır. Kağıt üzerinde iki boyutta ifade edilen parça tanımlarının üç boyutlu olarak algılanmasının sağlanması, üretim için teknik resim yapabilme yeteneğinin oluşturulması dersin temel konusudur.
Ders Kitapları ve/veya Kaynaklar
Hüdayim Başak, Teknik Resim, Seçkin yayıncılık, 2009.
Şen, İ., Z., Özçilingir, N., Teknik Resim, Seçkin Yayıncılık, 2011.
Ders Amaçları
Dersin amacı, teknik resim çizebilmek için gerekli olan yeterliklerin kazandırılmasıdır. Öğrencileri, çizgi tipleri, yazı tipleri, geometrik şekiller, görünüşler, ölçülendirme, vb. konularını öğrenir ve bu bilgilerini kullanarak çizim yapabilme yeteneğini kazanır. Katı model olarak objeleri çizmeyi öğrenir. Katı model olarak çizdiği objelerin görünüşlerini oluşturabilir.
Ders Çıktıları
1. Ders sonunda öğrenciler iki boyutlu geometrik şekilleri okuyabilir ve elle çizebilir.
2. Perspektifi verilen bir parçanın üç görünüşünü elle çizebilir ve ölçülendirmelerini yapabilir.
3. Yeterli görünüşü verilen veya perspektifi verilen parçanın katı modelini çizebilir. Katı modelini çizdiği parçanın yeterli görünüşlerini oluşturarak ölçülendirmesini yapabilir.
Referans Ders Çizelgesi
1. Hafta: Dersin amacı belirtilir, kullanılacak malzemelerin listesi verilir, çizgi türleri ve kullanımları açıklanır. Pergelle doğru bölme ve açı çizimleri öğretilir.
2. Hafta: Çokgen çizimleri öğretilir ve geometrik çizimler çizilerek, öğrencilerin şekilleri algılaması ve bunları elle çizmeleri sağlanır.
3. Hafta: İzdüşüm teknikleri ve perspektifi verilen parçaların üç görünüşlerin çıkartılması öğretilir. Perspektifi verilen parçanın üç görünüşleri ile çizidirelerek hem üç görünüş çıkarma kavratılır hem de elle çizim yapma becerileri geliştirilir.
4. Hafta: Ölçülendirme konusu öğretilir. Geometrik şekiller elle çizilerek ölçülendirmesi gerçekleştirilir. Perspektifi verilen şekillerin yeterli görünüşleri çıkartılarak ölçülendirilmesi yapılır.
5. Hafta: Görünüş çıkarma ve bu görünüşlerin ölçülendirilmesi ile ilgili örnek uygulamalar elle çizilir.
6. Hafta: Ara Sınav-Geometrik şekiller, görünüş çıkarma ve ölçülendirme konularını kapsayan elle çizim yöntemiyle ara sınav yapılır.
7. Hafta: 3 boyutlu çizim teknikleri öğretilir. Perspektif çeşitleri öğretilir. Solidworks programı tanıtılır. Solidworks programının arayüzü tanıtılır. Sketch ortamı anlatılarak, Sketch ortamında çizim tekniği öğretilir.
8. Hafta: Sketch ortamında kullanılan iki boyutlu çizim komutları öğretilir. Perspektifi verilen parçaların katı modelleri Solidworks programıyla çizilmesi sağlanır.
9. Hafta: Solidworks unsur oluşturma komutları anlatılır ve bu komutları içeren örnek çizimler yaptırılır. (Extrude, Extrude cut, revolve, revolve cut, loft, fillet, chamfer, plane, hole, vb.)
10. Hafta: Solidworks programında katı modeli çizilen parçaların üç görünüşleri oluşturulur, ölçülendirilir.
11. Hafta: Antetli kağıt hazırlama, pdf'e dönüştürme ve çıktı alma konuları anlatılır. Katı modeli çizilen parçaların üç görünüşleri antetli kağıda çizilir, ölçülendirilir ve pdf formatına dönüştürülerek çıktı alınır.
12. Hafta: Genel uygulamalar, farklı unsurlar içeren parçaların katı modelleri çizdirilerek öğrencilerin konuyu iyice kavramaları sağlanır.
Referans Değerlendime Ölçütleri
• Derse Katılım % 5
• Ödev % 20
• Ara Sınav % 30
• Final % 45
Program Çıktısı *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Ders Çıktısı
1
2
3