Dersi Veren Fakülte \ Bölüm
Güzel Sanatlar Fakültesi \ Endüstriyel Tasarım
Kredi
AKTS
Ders Türü
Öğretim Dili
Bu dersin önkoşulu bulunmamaktadır.
Endüstriyel Tasarım Lisans Programı
Bu ders kapsamında öğrencilerin endüstriyel tasarım alanında ergonomi prensipleri kullanımı ve ürün kullanıcı ilişkisi konularında bilgi sahibi olması beklenmektedir. Derste fiziksel ve bilişsel ergonomiye ilişkin konular ve güncel yaklaşımlar ele alınmaktadır
Ders Kitapları ve/veya Kaynaklar
Pheasant, S. (2005), Bodyspace: Anthropometry, Ergonomics and the Design of Work,
Taylor and Francis: Londra.
Norman, D. (1990), The Design of Everyday Things, Currency: New York.
Green, W. S. , P. W. Jordan (1999), Human factors in product design: current practice and
future trends, Taylor and Francis: Londra.
Cushman, W. H. , Rosenberg, D. J. (1991), Human factors in product design, Elsevier: New
York.
• Ergonomi alanındaki temel kavramların aktarılması
• Temel ergonomi ilkelerinin tasarım sürecine nasıl entegre edilebileceğinin tartışılması
• Başlıca uygulama alanlarına ilişkin ergonomi ilkelerinin ve bilgi kaynaklarının aktarılması
• Ergonomi bakış açısıyla tasarım problemlerine nasıl yaklaşılabileceğinin uygulamalı olarak deneyimlenmesi
• Alandaki yeni yaklaşımların tanıtılması
1. İnsan merkezli tasarım yaklaşımını benimseyerek, kullanıcının ihtiyaçlarını ve beklentilerini belirler, bunları analiz ederek kullanıcı odaklı etkileşim ve deneyimler tasarlayabilir.
2. Hem ekip içinde iş birliği yaparak hem de bağımsız çalışarak proje yürütebilir.
3. Endüstriyel tasarımın ilgili olduğu alanlarda farklı disiplinlerle bir arada çalışarak çözümler geliştirebilir.
1. Hafta: Giriş – Tanışma
2. Hafta: Ergonomiye giriş – Ödev 1: Ergonomik açıdan sorunlu ürünler
3. Hafta: Antropometri – Kas İskelet Sistemi – Uygulama 2: Antropometrik ölçüm alınması
4. Hafta: Oturma ergonomisi
5. Hafta: Otomotivde oturma ergonomisi
6. Hafta: El aletleri tasarımı – Ödev 3: Mutfak aleti seçimi
7. Hafta: Sırtta taşınan ürünler ve biyomekanik – Vize: Mutfak aleti ergonomik analizi
8. Hafta: Final projesi tanımlanması ve ön tartışmalar – Final Projesi: Mutfak aleti yeniden tasarımı
9. Hafta: Kontrol gösterge ergonomisi
10. Hafta: CAD uygulamaları ve fizyolojik ölçümler
11. Hafta: Kullanılabilirlik ve kullanıcı deneyimi
12. Hafta: Güncel yaklaşımlar
Referans Değerlendime Ölçütleri
• Ödevler ve Uygulamalar: % 20
• Ara Sınav veya Proje: % 30
• Dönem Sonu Sınavı veya Proje: % 40
• Derse Katılım: % 10
|
Program Çıktısı
*
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
Ders Çıktısı
|
1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|