GİT103

Desen I

Dersi Veren Fakülte \ Bölüm
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi \ Görsel İletişim Tasarımı
Kredi
AKTS
Ders Türü
Öğretim Dili
3
6
Zorunlu
Türkçe
Ön Koşullar
Bu dersin önkoşulu bulunmamaktadır.
Dersi Alan Programlar
Görsel İletişim Tasarımı Lisans Programı
Ders Tanımı
Desen I dersi, öğrencilerin çeşitli eşyalar, doğal nesneler ve insan figürünü gözleme ve algılama yeteneklerini çizimlerle yansıttıkları bir atölye dersidir. Bu derste deseni oluşturan elemanları araştırmalarının ardından çizgi, çizgi değeri, yerleştirme, eskiz, oran ve orantı, perspektif, boşluk – doluluk, denge ve model konularına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Öğrencilerin öncelikle desen araç ve gereçleri ile desen dersinin terminolojisini kavramalarına önem verilmektedir. Çeşitli görsel ve yazılı kaynaklar yoluyla desenle ilgili kuramsal bir alt yapı da oluşturulmaktadır.
Ders Kitapları ve/veya Kaynaklar
Barcsay, J. AnatomyfortheArtists, Spring Boks, London, 1963.
Gökçe, N. N. Mehmet. Desende Işık ve Gölge, Erciyes Üniv. Yay., 2007.
Mehmet, N. Desende İnsan Figürü, Netform Matbaacılık, Kayseri, 2006.
Özsoy, V. “Desen Eğitimi Niçin Gereklidir? ,Sanat Aylık Güzel Sanatlar Gazetesi, Ekim 1995, Sayı: 24 Ankara: Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği Yay.
Tepecik, A. Desen, YA-PA Yay. Ankara 2003. Balamir, B. Sanatın Sesinde Hayat, Mutluson Yayınları, Ankara, 2020.
Ders Amaçları
Öğrencilerin görsel algılarının, çizim becerilerinin, sanatsal yaratıcılık ve yeteneklerinin desen çalışmaları yoluyla geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla çeşitli nesnelerin ve insan figürünün özelliklerinin ve estetik kalitelerinin farkına varmalarını ve ardından bunları çalışmalarında kullanmalarını amaçlamıştır. Ayrıca öğrencilerin ileride seçecekleri tasarım alanlarında kullanılmak üzere nesneleri doğru tanımaları ve yorumlayarak desene aktarmalarının temellerinin atılması amaçlanmıştır.
Ders Çıktıları
1. Gözlem yaparak, temel çizgi, form, oran ve perspektif bilgilerini kullanarak nesnelerin çizimini gerçekleştirir.
2. Doğrudan gözlem yoluyla, nesnelerin ana hatlarını ve detaylarını doğru şekilde belirler, çizime aktarır.
3. Kontur çizim, gölge ve doku gibi geleneksel teknikleri kullanarak nesneleri gerçekçi biçimde betimler.
4. Kurşun kalem ve kağıt kullanarak, çevredeki nesnelerin yapısal özelliklerini başarılı bir şekilde ifade eder.
5. Gözlemlediği nesnelerin ışık ve gölge ilişkilerini doğru orantı ve tonlamalarla kağıda aktarır.
6. Perspektif çizim tekniklerini uygulayarak, derinlik ve uzaysal ilişkileri doğru biçimde yansıtır.
7. Temel tasarım ilkelerinden yararlanarak, çizimlerinde uyum, denge ve ritmi etkili biçimde sağlar.
8. Farklı çizim yöntemlerini kullanarak, gözlemlediği nesnelerin ana hatlarını ve detaylarını özgün bir şekilde yorumlar.
9. Nesnelerin formunu ve yapısal özelliklerini, doğru oran ve perspektifle çizimlerine entegre eder.
10. Geleneksel çizim teknikleriyle, doğrudan gözlem temelli çalışmalarında estetik bir kompozisyon oluşturur.
11. Çizim sürecinde, temel tasarım öğelerinin (nokta, çizgi, renk, doku) görsel ifadelere yansıtılmasını sağlar.
12. Gözlem ve çizim pratiğiyle, nesnelerin sembolik ve form özelliklerini ustalıkla betimleyerek görsel anlatım gücünü geliştirir.
Referans Ders Çizelgesi
1. Hafta: Desen Bilgisi -Deseni Oluşturan Elemanlar: Desen çiziminde teknik kuralların şematize edilerek açıklanması. Tanışma, ders planı hakkında açıklama, kullanılacak araç gereçler hakkında bilgi verilmesi. GÖRME-GÖREBİLME öneminin vurgulanması, kazanımının açıklanması.
2. Hafta: Deseni Oluşturan Elemanlar: Çizgi, Ahşap Küp, Açık, koyu, orta çizgi değerlerinin farkında oluş. Doğadaki her nesnenin farklı özelliklerini çizgi ile belirtir. Doğal malzeme: Çizgi değerleri, yapay ve doğal nesne biçimlerinin farkında oluş.
3. Hafta: Desende Leke (Ton) Mekanik nesne: Nesneleri çizgisel ve leke olarak etüt eder. Doğal nesne: Nesneleri çizgisel ve leke olarak etüt eder.
4. Hafta: Desende Doku, Ahşap küp ve kumaş kompozisyonu: Farklı malzemelerin doku ve görüntü farklılıklarını tanır. Farklı objelerin yer aldığı kompozisyon.
5. Hafta: Desende Nokta-Çizgi-Leke-Doku Desende Nesne (Obje) Etütleri: çizgi değerleri, doku farklılıklar, leke ile hacim verme, yapay ve doğal nesne biçimlerinin farkında oluş.
6. Hafta: Desende Nokta-Çizgi-Leke-Doku Bakır Kap, Çizgi değerleri, doku farklılıklar, Işık etkisine göre hacim verme, yapay ve doğal nesne biçimlerinin farkında oluş.
7. Hafta: Kadın Tors ve büst... Anatomik yaklaşımla yüzey algısı. Çizgi değerleri, doku farklılıklar, tonlama ile hacim verme, yapay ve doğal nesne biçimlerinin farkında oluş.
8. Hafta: Desende Kompozisyon, Kompozisyon çeşitleri incelenir ve buna uygun çalışmalar yapılır. Açık ve kapalı kompozisyon çeşitleri uygulanır. Erkek tors ve yanında nesnelerle.
9. Hafta: Desende Boşluk ve Doluluk. Kadın-Erkek tors kompozisyonu ile. Nesne mekan ilişkisi. Boşluk-doluluk etkilerini düzenler. (uzam).
10. Hafta: Desende Perspektif. Anadolu Medeniyetleri Müzesi mekanları. İç mekan çizimi ile perspektif çalışması. Perspektif bilgisi verilmesi.
11. Hafta: Desende Saydamlık, Ton dereceleri ile mekan ve mesafe algısı. Nesne ve cam kompozisyonundan hareketle, koyu- açık ve ışık- gölge değerleri uygulaması. Algı ve kavramı.
12. Hafta: Çoklu nesnelerden Kompozisyonla, Çizgi değerleri, doku farklılıklar, tonlama ile hacim verme, Plastik unsur ve estetik ilkelerin desen kapsamındaki uygulamaları bilincinin oluşması.
Referans Değerlendime Ölçütleri
• Haftalık Ödevler %20
• Ara Değerlendirme Projesi %30
• Dönem Sonu Proje Teslimi %50
Program Çıktısı *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Ders Çıktısı
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12