HUK104

Medeni Hukuk II

Dersi Veren Fakülte \ Bölüm
Hukuk Fakültesi \ Hukuk
Kredi
AKTS
Ders Türü
Öğretim Dili
4
8
Zorunlu
Türkçe
Ön Koşullar
Bu dersin önkoşulu bulunmamaktadır.
Dersi Alan Programlar
Hukuk Lisans Programı
Ders Tanımı
Derste aile hukukundan doğan ilişkiler (nişanlanma, evlenme) ile aile hukukunun özelliklerinin yanı sıra, evlilik birliğinde mal rejimi türleri, hısımlık (kan bağıyla veya evlat edinme yoluyla) ve vesayet kavramları ele alınmaktadır.
Ders Kitapları ve/veya Kaynaklar
1. CHK - Handkommentar zum Schweizer Privatrecht.
2. ZK - Zürcher Kommentar.
3. Mustafa DURAL/Tufan ÖĞÜZ/Mustafa Alper GÜMÜŞ: Türk Özel Hukuku Cilt III, Aile Hukuku.
4. Bilge ÖZTAN: Aile Hukuku.
5. Aydın ZEVKLİLER/BeşirACABEY/Emre GÖKYAYLA: Medeni Hukuk (Giriş, Başlangıç Hükümleri, Kişiler Hukuku, Aile Hukuku).
6. Ahmet M. KILIÇOĞLU: Aile Hukuku.
7.Hüseyin HATEMİ/Burcu KALKAN OĞUZTÜRK: Aile Hukuku I (Evlilik Hukuku).
Ders Amaçları
Medeni Hukuk II dersinin amacı, esas olarak öğrencilerin aile kavramını, nişanlanma ve evlenme kavramları ile bunların hukuki niteliğini, geçerlilik şartlarını ve sona ermesini öğrenmesini sağlamaktır. Böylece öğrencilerin nişanlanma ve evlenmeye uygulanacak hukuk kurallarını tespit etmesi öngörülmektedir. Bunun yanı sıra, öğrencilerin evlilik birliğinde mal rejimi türlerini ayırt edebilmeleri hedeflenmektedir. Son olarak, öğrencinin soybağı kavramı, soybağının kurulması yolları, soybağının hükümleri ve vesayet hakkında bilgi sahibi olması amaçlanmaktadır.
Ders Çıktıları
1. Ailenin kurulması sürecine, ailenin toplumsal yaşamdaki yerine ve aile hukukuna ilişkin uyuşmazlıkların aile mahkemesi nezdinde çözüleceğine hakimdir. Aile hukukuna ilişkin güncel yargı kararlarını takip etme becerisine sahiptir.
2. Nişanlanma, hukuki niteliği, geçerlilik şartları ve sona ermesi konusunda bilgi sahibi olur. Nişanlanmanın sona ermesinin sonuçlarını ayırt eder.
3. Evlenmenin gerçekleşmesi için aranan şartlara, evlenmenin yokluğu ve butlanı sonucu doğuran hallere ve evliliğe bağlanan hüküm ve sonuçlara hakimdir.
4. Evlenmenin sona ermesi sebepleri olan ölüm, gaiplik ve boşanma hakkında bilgi sahibi olur. Boşanmanın eşler ve çocuklar bakımından hukuki sonuçları hakkında bilgi sahibi olur.
5. Evlilik birliğinde mal rejimlerini ayırt eder. Yasal mal rejimi olarak edinilmiş mallara katılma rejiminiin hüküm ve sonuçlarına hakimdir.
6. Soybağının kurulması yolları ile soybağının hükümlerine hakimdir.
7. Vesayet kavramını tanımlar. Vesayete neden olan haller hakkında bilgi sahibidir. Vesayet organlarının sorumluluğuna hakimdir.
8. Ders kapsamında yapılan uygulama çalışmaları ile aile hukukuna ilişkin sorunlar karşısında bireysel ve ekip üyesi olarak çalışma becerisine sahip olur.
Referans Ders Çizelgesi
1. Hafta: Medeni kanunun aile hukukunu düzenleme biçimi, aile hukukunun özellikleri, aile hukuku ilişkilerinin ve aile hukuku haklarının özellikleri, aile mahkemesi.
2. Hafta: Nişanlanma, nişanlılığın hükümleri, nişanlılığın sona ermesi.
3. Hafta: Evlenmenin hukuki niteliği, evlenmenin gerçekleşmesi için aranan şartlar.
4. Hafta: Evlenmenin hükümsüzlüğü, evliliğin genel hükümleri.
5. Hafta: Evlenmenin sona ermesi (ölüm ve gaiplik, boşanma, boşanma sebepleri).
6. Hafta: Evlilik birliğinde mal rejimleri, mal rejimi hukukunun genel hükümleri.
7. Hafta: Yasal mal rejimi olarak edinilmiş mallara katılma rejimi.
8. Hafta: Seçimlik mal rejimleri.
9. Hafta: Hısımlık, soybağının kurulması yolları (kan bağına dayanan soybağının kurulması, evlat edinme yoluyla soybağının kurulması).
10. Hafta: Soybağının hükümleri (soybağının velayet hakkına bağlı olmayan hükümleri, soybağının velayet hakkına bağlı olan hükümleri).
11. Hafta: Aile topluluğu, yardım nafakası, ev düzeni.
12. Hafta: Vesayet, dar anlamda vesayet, koruma amaçlı özgürlüğün kısıtlanması, kayyımlık ve yasal danışmanlık, vesayet organlarının sorumluluğu.
Referans Değerlendime Ölçütleri
• Ara Sınav %40
• Final % 60
Program Çıktısı *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Ders Çıktısı
1
2
3
4
5
6
7
8