Ders Türk Ceza Kanunu’nun sistematiğine uygun olarak iki bölümden oluşmaktadır. Ceza hukukuna girişte temel kavramlar, ceza hukukunun kaynakları, suç politikasının temel ilkeleri incelenmektedir. İkinci bölüm olan suç teorisinde ise suçun maddi, manevi unsurları ve hukuka aykırılık unsuru ele alınmaktadır.
1. Mahmut Koca - İlhan Üzülmez, Türk Ceza Hukuku Genel Hükümler, 9. Baskı, Ankara 2016.
2. İzzet Özgenç, Türk Ceza Hukuku, 12. Bası, Ankara 2016.
Dersin amacı suç ve ceza kavramlarını, suç teorisine hakim olan ilkeleri ve suçun unsurlarını öğretmektir. Hukukun temel ilkeleri ekseninde ceza hukukuna hakim ilkeler göz önüne alınarak TCK genel hükümlerde yer alan kurumları felsefi zeminleri doğrultusunda yorumlamak, önüne gelen olaylara uygulamak ve ceza hukukunun ruhu doğrultusunda sonuçlar çıkarmaktır.
1. Ceza hukuku ile diğer hukuk dalları arasındaki ilişkiyi bilir.
2. Ceza hukukuna hakim ilkeleri bilir ve somut olaylara uygular.
3. Suç normu ile diğer normlar arasındaki farkı bilir ve suç normunu ayırteder.
4. Suç normunda maddi unsurları tanır ve maddi unsurların suç teorisi içerisindeki yerini bilir.
5. Suç normunda manevi unsuru tespit eder, ayırır ve suç teorisi içerisindeki yerini bilir.
6. Kasten işlenen suç ile taksirle işlenen suç arasındaki ayrımı bilir ve somut olaya uygular.
7. Hukuka aykırılık unsurunun anlamını ve suç teorisindeki yerini bilir.
8. Hukuka uygunluk nedenlerini bilir ve somut olayda sonuçlarını açıklar.
9. Kusurun suç teorisindeki yerini bilir ve kusurululuğu etkileyen nedenleri tanımlar ve sonuçlarını açıklar.
10. Cezalandırılabilirliğin diğer şartlarını tasnifler, açıklar ve sonuçlarını uygular.
11. İhmali suçları bilir ve diğer suçlar arasındaki ayrımı açıklar.
1. Hafta: Suça teşebbüs,
2. Hafta: İştirak,
3. Hafta: İçtima,
4. Hafta: Yaptırım Teorisi, - Yaptırım Teorisine Genel Bir Bakış, - Yaptırım Türleri (Cezalar) ve Hapis Cezasının Sakıncalarını Gidermeye Yönelik Kurumlar (Kısa Süreli Hapis Cezasının Seçenek Yaptırımlara Çevrilmesi)
5. Hafta: Hapis Cezasının Sakıncalarını Gidermeye Yönelik Kurumlar, - Erteleme, - Koşullu Salıverilme, - Adli Para Cezası.
6. Hafta: Güvenlik Tedbirleri, - Belli Hakları Kullanmaktan Yoksun Bırakma, - Müsadere.
7. Hafta:Güvenlik Tedbirleri, - Çocuklara Özgü Güvenlik Tedbirleri, - Akıl Hastalarına Özgü Güvenlik Tedbirleri, - Suçta Tekerrür ve Özel Tehlikeli Suçlular, - Sınır Dışı Edilme, - Tüzel Kişiler Hakkında Güvenlik Tedbirleri.
8. Hafta: Pratik Çalışma, - Teşebbüs, İştirak, İçtima, - Cezalar, - Güvenlik Tedbirleri.
9. Hafta:Cezanın Belirlenmesi ve Bireyselleştirilmesi, - Ceza Türünün Belirlenmesi, - Hapis Cezasının Belirlenmesi ve Bireyselleştirilmesi, - Adli Para Cezasının Belirlenmesi, - Nitelikli Hallerin Uygulanması.
10. Hafta:Sonuç Cezanın Belirlenmesi ve Davanın/Cezanın Düşmesi, - Sonuç Cezanın Belirlenmesi, - Genel Olarak Davanın ve Cezanın Düşmesi, - Sanığın ve Hükümlünün Ölümü, - Af.
11. Dava ve Ceza Zamanaşımı ve Şikayetten Vazgeçme/Önödeme, - Zamanaşımının Hukuki Niteliği, - Dava Zamanaşımı, - Ceza Zamanaşımı, - Zamanaşımı Hesabı ve Uygulanması, - Şikayetten Vazgeçme, - Önödeme
12. Hafta: Milletlerarası Ceza Hukuku, - TCK'nın Yer Bakımından Uygulama Alanı, - Kişi Bakımından Uygulama Alanı, - Geri Verme - Pratik Çalışma.