HUK312

Fikri Mülkiyet Hukuku

Dersi Veren Fakülte \ Bölüm
Hukuk Fakültesi \ Hukuk
Kredi
AKTS
Ders Türü
Öğretim Dili
4
5
Zorunlu
İngilizce
Ön Koşullar
Bu dersin önkoşulu bulunmamaktadır.
Dersi Alan Programlar
Hukuk Lisans Programı
Ders Tanımı
Ders fikri mülkiyet hukukunun temel kavramları olan eser, marka, coğrafi işaret, patent, faydalı model, tasarım ve ticari sırrın özellikleri ve korunmasına ilişkin bilgileri içermektedir.
Ders Kitapları ve/veya Kaynaklar
Trevor Cook, EU Intellectual Property Law, Oxford Uni. Press, 2010.
Ünal Tekinalp, Fikri Mülkiyet Hukuku, Vedat Kitapçılık, 2012. Savaş Bozbel, Fikri Mülkiyet Hukuku, On İki Levha Yayınevi, 2015. Engin Erdil, Fikri Mülkiyet Hukuku Ders Kitabı , Vedat Kitapçılık, 2021.
İlhami Güneş, Uygulamalı Marka Hukuku (Sınai Mülkiyet Kanunu Işığında), Adalet Yayınevi, 2023.
İlhami Güneş, Uygulamalı Patent ve Faydalı Model Hukuku (Sınai Mülkiyet Kanunu Işığında), Adalet Yayınevi, 2023.
Erdal Noyan, Patent Hukuku, Adalet Yayınevi, 2015.
Cahit Suluk/Rauf Karasu/Temel Nal, Fikri Mülkiyet Hukuku, Seçkin Yayınevi, 2024.
Ders Amaçları
Dersin amacı, esas olarak öğrencilerin, Türk hukukunda Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, Sınai Mülkiyet Kanunu ile Türk Ticaret Kanunu kapsamında korunan hakları tanımasını, bunların birbirinden ayırt edilmesini ve bu hakların korunma yöntemlerini öğrenmesini sağlamaktır.
Ders Çıktıları
1. Fikri mülkiyet kavramının ortaya çıkışı, gelişim süreci ve ekonomik değeri hakkında bilgi sahibidir. Bu alandaki ulusal ve uluslararası düzenlemelere hakimdir.
2. Fikri mülkiyet hukuku kapsamında korunan hakların tanımını yapar ve bu hakları birbirinden ayırt eder.
3. Fikri mülkiyet korumasından yararlanacak olan hak sahibinin belirlenmesinde sicile tescilin rolünün bulunup bulunmadığını ayırt eder. Fikri mülkiyet haklarının sahibine verdiği yetkiler ile yükümlülükler hakkında bilgi sahibi olur.
4. Fikri mülkiyet haklarını ihlal eden hallere ve ihlal durumunda başvurulması gereken hukuki yollara hakimdir.
5. Fikri mülkiyet hakkı ihlalleri ile korunmasını hangi yargı mercinde veya kamu kurumunda ileri sürebileceği hakkında bilgi sahibi olur.
6. Fikri mülkiyet hukukundaki uluslararası gelişmelere ve Türk hukukundaki güncel yargı kararlarına nasıl ulaşabileceği konusunda bilgi sahibi olur.
Referans Ders Çizelgesi
1. Hafta: Fikri mülkiyet hukukuna ilişkin temel kavramlar (tescil ve ülkesellik/önceki hakların etkisi/rüçhan ilkesi), fikri mülkiyet haklarının korunmasının amacı ve önemi.
2. Hafta: Eser kavramı, eser çeşitleri.
3. Hafta: Birden fazla kişinin ortaya getirdiği eserler, işçilerin ve serbest çalışanların durumu.
4. Hafta: Eserden doğan haklar ve hakkın sınırları, mali ve manevi haklar, hakkın esasına ilişkin sınırlamalar, yer ve süre bakımından getirilen sınırlar.
5. Hafta: Fiikir ve sanat eserlerinin korunması, koruma süreleri, tecavüz halinde açılabilecek davalar, yetkili ve görevli mahkeme.
6. Hafta: Markanın unsurları ve fonksiyonları, marka olabilecek ve olamayacak işaretler, markanın tescili ve marka hakkının kapsamı.
7. Hafta: Markanın hükümsüzlük sebepleri ve hükümsüzlük kararının etkileri, markanın iptalini doğuran sebepler ve iptal kararlarının etkileri, marka hakkına tecavüz ve açılabilecek davalar.
8. Hafta: Patent kavramı ve patent türleri (ürün/usul patenti, ek patent, gizli patent), patent verilemeyecek konu ve buluşlar, hak sahipliği ve tescil.
9. Hafta: Patent koruması, patent korumasının kapsamı ve sınırları, patent hakkının hükümüzlüğü, patent hakkına tecavüz ve açılabilecek davalar.
10. Hafta: Faydalı model kavramı, patent ve faydalı model arasındaki farklar, faydalı model koruması.
11. Hafta: Tasarım çeşitleri, tasarım korumasının şartları ve koruma dışı haller, tescil ve koruma.
12. Hafta: Haksız rekabet kavramı ve fikri mülkiyet hukukundaki yeri, haksız rekabet halleri, haksız rekabetin sonuçları.
Referans Değerlendime Ölçütleri
• Ara Sınav %40
• Final % 60
Program Çıktısı *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Ders Çıktısı
1
2
3
4
5
6