SUİ260

Uluslararası Hukuk 1

Dersi Veren Fakülte \ Bölüm
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi \ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
Kredi
AKTS
Ders Türü
Öğretim Dili
3
6
Zorunlu
Türkçe
Ön Koşullar
Bu dersin önkoşulu bulunmamaktadır.
Dersi Alan Programlar
Bu ders, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencileri için zorunlu bir derstir. Diğer bölümler sınırrlı kontenjan dahilinde fakülte veya üniversite seçmeli ders olarak alabilir.
Ders Tanımı
Uluslararası İlişkilerin hukuki çerçevesi hakkında kavramsal, yapısal ve
işlevsel bilgilerden hareketle, uluslararası hukuk düzeninin ana
unsurlarını ve işleyiş biçimilerini ortaya konmaktadır.
Ders Kitapları ve/veya Kaynaklar
(1) Prof. Dr. Hüseyin Pazarcı & Prof. Dr. Erdem Denk Uluslararası Hukuk, Turhan Kitabevi, 2024.
(2) Ders hocası tarafından öğrenciye ek katkı ve yardım sağlamak amacıyla hazırlanıp dağıtılan şematik notlar ve bilgi fişleri.
(3) Anthony Aust, Handbook of International Law, ed. 2, Cambridge: Cambridge University Press, 2010.
(4) Ian Brownlie, Principles of
Public International Law, ed. 7, Oxford 2008.
Ders Amaçları
Uluslararası İlişkiler Disiplininin temel konularından biri olan,
uluslararası ilişkilerin içinde cereyan ettiği uluslararası hukuk düzenini
ve bu düzenin işleyiş ve etkilerini öğrenciye tanıtmaktır.
Ders Çıktıları
1. Öğrenciler, uluslararası toplumun hukuki kurallarının nasıl oluştuğunu, nasıl uygulandığını ve bu kuralların etkilerini hukuk düzeni bağlamında öğrenir.
2. Öğrenciler, uluslararası hukukun temel aktörlerini tanıma fırsatı bulur; günümüzde devletlerin yanı sıra şirketler, bireyler ve uluslararası örgütler de uluslararası sistemde giderek artan bir role sahiptir.
3. Öğrenciler, uluslararası hukukun kaynaklarını öğrenerek, bu kaynakların hukuk düzenindeki yerini ve önemini analiz eder.
4. Öğrenciler, uluslararası hukukta ortaya çıkan uyuşmazlıkları çözme mekanizmalarını kavrar ve bu süreçlerin etkin şekilde işleyebilmesi için atılması gereken adımları öğrenir.
5. Öğrenciler, uluslararası hukuk düzenini eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirerek, mevcut sistemin güçlü ve zayıf yönlerini anlama becerisi kazanır.
6. Bu ders, öğrencilerin, özellikle bürokraside görev alacak olanların, uluslararası sistemin hukuki boyutlarına dair kapsamlı ve derinlemesine bilgi edinmelerine katkı sağlar.
Referans Ders Çizelgesi
1. Hafta: Giriş (Hukuk/Hukuk Düzeni/Uluslararası Hukuk Düzeni)
2. Hafta: Uluslararası Hukuk Düzeninin Diğer Hukuk Düzenleriyle İlişkileri (Ulusal hukuk düzeni, Türk hukuku dahil; uluslar üstü hukuk düzeni; kısmi hukuk düzenleri)
3. Hafta: Uluslararası Hukuk Düzeninin Organik Kaynağı (Yasa koyucu eksikliği, devletlerin hukuk kurallarının oluşumundaki rolü; ulusal hukuk düzenlerinin etkisi)
4. Hafta: Uluslararası Hukukta Norm (Kuralların Kaynakları) (Örf ve adet hukuku, uluslararası anlaşmalar, yargısal içtihat, uluslararası örgütler ve hukuk kuralı koyma yetkileri, uluslararası hukukun genel ilkeleri ve yardımcı kaynaklar)
5. Hafta: Uluslararası Hukukun Aktörleri ve Kişilik Kavramı I (Devletin uluslararası hukuk kişiliği)
6. Hafta: Uluslararası Hukukun Aktörleri ve Kişilik Kavramı II (Uluslararası örgütler: Hükümetler arası örgütler, hükümet dışı kuruluşlar)
7. Hafta: Uluslararası Hukukun Aktörleri ve Kişilik Kavramı III (Bireyler: Gerçek kişiler, tüzel kişiler, sivil toplum örgütleri ve devlet niteliğini tam kazanmamış yapılar)
8. Hafta: Uluslararası Hukukta Uyuşmazlıkların Çözümü I (Genel açıklamalar ve siyasi çözüm mekanizmaları), Hukuki Çözüm Mekanizmaları
9. Hafta: Uluslararası Hukukta Uyuşmazlıkların Çözümü II (Hukuki çözüm mekanizmaları ve uluslararası yargı yerleri: Uluslararası Adalet Divanı, Uluslararası Ceza Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi)
10. Hafta: Uluslararası Hukukta Sorumluluk Kavramı (Sorumluluğun tanımı, türleri; devletin sorumluluğu, sorumluluğun şartları ve hukuka aykırılığı ortadan kaldıran nedenler)
11. Hafta: Uluslararası Hukukta İcra Organı (Eksikliği; uluslararası hukukta yaptırım kavramı ve türleri; yaptırımların genellikle devletler tarafından uygulanması - self-help)
12. Hafta: Birleşmiş Milletlerin Rolü (Uluslararası hukukun icra sorunlarını çözme çabaları, kolektif yaptırım uygulama fikri; bu fikire dayalı BM Kolektif Savunma Anlayışı ve bugünkü mekanizmanın işleyişi, BM Güvenlik Konseyinin barış ve güvenliği sağlama rolü)
Referans Değerlendime Ölçütleri
Derse Katılım % 10
Vize % 30
Final % 60
Program Çıktısı *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Ders Çıktısı
1
2
3
4
5
6