UGİ292R

Rusçaya Giriş

Dersi Veren Fakülte \ Bölüm
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi \ Uluslararası Girişimcilik
Kredi
AKTS
Ders Türü
Öğretim Dili
3
6
Zorunlu
Rusça
Ön Koşullar
Bu dersin önkoşulu bulunmamaktadır.
Dersi Alan Programlar
Uluslararası Girişimcilik Bölümü
Ders Tanımı
Bu kurda dersin kapsamını oluşturan konular yardımıyla öğrencilerin (duyduğunu ve okuduğunu anlama, konuşma ve yazma) temel dil becerilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Dil programları Avrupa Dil Komisyonunun belirlemiş olduğu ölçütler doğrultusunda hazırlanmıştır.
Ders Kitapları ve/veya Kaynaklar
V.E. ANTONOVA,M.M. NAHABİNA, DOROGA V ROSSİYU-1 ( 1-9 ÜNİTELER)
Ders Amaçları
Bu kurda, dersin kapsamını oluşturan konular yardımıyla, öğrencilere Rusça’nın temel dil becerileri verilecektir.
Ders Çıktıları
1. Dilbilgisi kurallarını (zamanında) anlamak ve doğru olarak kullanabilir.
2. Kısa okuma parçalarını okuyarak anlayabilir.
3. Belirli konular hakkında konuşabilir
4. Belirli konular hakkındaki fikirleri kompozisyon aracılıyla ifade edebilir.
Referans Ders Çizelgesi
1. Hafta: Kiril alfabesi ile tanışma, fonetik kuralları: ünlüler ve ünsüzler. Ünsüzlerin sesli ve sessiz kavramı, sözcük tonlaması, hece ayırımı, vurgu. Tonlama kavramı: ik -1, ik-3.
2. Hafta: Fonetik: Ünsüzler. Ünsizlerin sessizleşmesi. O ve a seslerin vurgulu ve vurgusuz durumlarda telaffuz edilmesi. Tonlama konstruksiyonu ik-2. Gramer: isimlerin canlı ve cansız kavramı. Dialog: tanışma.
3. Hafta: Fonetik: Ünsüzler. Çok heceli sözcüklerin telaffuzu. Tonlama konstruksiyonu ik-4. Gramer: isimlerin cinsi, soru tümcenin yapısı. Dialog: telefon konuşması.
4. Hafta: İnce ve kalın ünlüler. Ünlülerin vurgusuz durumda okunuşu ve telaffuzu. Şahıs zamirleri. Tekil iyelik zamirleri. Karmaşık tümcenin kavramı. Okuma becerisinin geliştirilmesi. Genel konularda konuşma
5. Hafta: Fonetik kuralları. Soru tümcenin yapısı. İsimlerin cinsi (genelleştirme). İstek ve rica bilirtmede imperativ kullanımı. Okuma becerisinin geliştirilmesi. Telefon konuşması
6. Hafta: Fonetik: ince ve kalın uyumu. Tonlama konstruksiyonu ik-4. Çok heceli sözcüklerin telaffuzu. Gramer: isimlerin ve iyelik zamirlerin çoğul hali.kendini ve aile üyelerini mesleki olarak tanıtma
7. Hafta: Fonetik kuralları. Gramer: iyelik zamirlerin soruları. İşaret zamirleri.beğenmek ve fiyat sormak için kullanılan kalıplar.fiillerin birinci çekimi.
8. Hafta: Karmaşık tümcede bağlaç kavramı. Fiillerin birinci çekimi (devamı). Genel konularda konuşma.
9. Hafta: Fiillerin zaman kavramı.(şimdiki zaman). Zarfların kullanımı. İsimlerin halleri (genel). Genel konularda konuşma
10. Hafta: İsimlerin -de hali.
11. Hafta: Fiillerin ikinci çekimi (şimdiki zaman). Dönüşlü fiillerin çekim özellikleri. İsimlerin ve zamirlerin -i hali.
12. Hafta: İsimlerin ve zamirlerin -i hali (devamı). Gündelik konuşmalar. Genel tekrar.
Referans Değerlendime Ölçütleri
• Ara Sınav %40
• Final % 50
• Quizler %10
Program Çıktısı *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Ders Çıktısı
1
2
3
4