UGİ395R

Rusça Gramer

Dersi Veren Fakülte \ Bölüm
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi \ Uluslararası Girişimcilik
Kredi
AKTS
Ders Türü
Öğretim Dili
3
6
Zorunlu
Rusça
Ön Koşullar
UGİ 292R
Dersi Alan Programlar
Uluslararası Girişimcilik Bölümü
Ders Tanımı
Uluslararası Girişimcilik Bölümü öğrencileri dersler sırasında sosyal, günlük ve eğitim alanlarında başarılı iletişim için gerekli temel dil bilgileri öğrenirler.Verilen alıştırmalar ve ödevler çoğunlukla o dönemin veya daha önceki dönemlerin dil bilgisi, kelime bilgisi ve fiil çekimleri örneklerini içerir. Dönem boyunca alınan dil bilgisi yapıları, kelimeler ve fiiller çok önemlidir çünkü bunlar gelecekteki derslerin öğrenilmesinde temeldir.
Ders Kitapları ve/veya Kaynaklar
V.E.Antonova, M.M.Nahabina ve d. “Doroga v Rossiyu” St.Petersburg 2003. (Книга 1) (Книга 2)
1. M.M.Nahabina, G.V. Belyayeva “ Ya pişu po-russki”, Moskva, 2005, Zlatoust. (Çalışma defteri)
2. L.V.Miller, L.V.Politova, İ.Ya.Rıbakova ‘28Urokov Russkogo Yazıka Dlya Naçinayuşçıh’, 2004, Sankt-Peterburg, Zlatoust.
3. Stanislav Çernışov, ‘Poehali’, 2005, Sankt-Peterburg, Zlatoust.
4. N.B.Karavanova, “ Govorite pravilno!”, Moskva, 2008, Russkiy yazık
5. İ.İ.Gadalina, “Vesyolıye istorii v kartinkah”, Moskva, 2008, Russkiy yazık. Kursı.
6. E.L.Korçagina, N.V.Smıkunova, “Russkiy yazık: pervıye rezultatı”, Moskva, 2007, Russkiy yazık. Kursı
7. İ.V. Odintsova, “Çto vı skazali?”, Sankt-Peterburg, 2007, Zlatoust
8. G.M.Kopıtina, “Oçen’ prosto!”, Moskva, 2007, Russkiy yazık. Kursı
9.M. Kalyuga, “Moving on with Russian”, Sankt-Peterburg, 2008, Zlatoust
10. E.L.Korçagina, “ Priglaşeniye v Rossiyu”(raboçaya tetrad’), Moskva, 2007, Russkiy yazık. Kursı
Ders Amaçları
Bu seviyede, dersin içeriğini oluşturan konular yardımıyla öğrencilerin temel dil becerilerinin (gramer) geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Dil programları Avrupa Dil Komisyonu tarafından sağlanan kriterlere uygun olarak tasarlanmaktadır.
Ders Çıktıları
1. A0-A1 (1) seviye: Basit cümle yapıları, zamirler ve sayılar, emir kipi fiilleri ve şimdiki zaman fiil çekimleri kullanabilir.
2. A1(1) - A1 (2) seviye: Günlük rutinler, yiyecek-içecek, ulaşım gibi konulara dair temel kelime bilgisini geliştirebilir.
3. A1(2) - A2 (1) seviye: Geçmiş zaman kullanımı, kıyaslama cümleleri ve sebep-sonuç ilişkilerini kullanabilir.
4. A2 (1) - A2(2) seviye: Koşul cümleleri (eğer...), edilgen yapı, sebep-sonuç cümleleri kullanabilir.
Referans Ders Çizelgesi
1. Hafta: Haftanın günleri (Telaffuz). Fiillerin geçmiş zaman biçimleri.«БЫТЬ» Geçmişte kullanılan fiillerin özellikleri. Zaman ifadeleri/zarfları.«СМОТРЕТЬ» ve «ВИДЕТЬ» fiilleri ve kullanım kuralları. «ЕХАТЬ» ve «ИДТИ» eylem fiilleri (sürekli zaman). «ХОДИТЬ» ve «ЕЗДИТЬ» eylem fiilleri (geçmiş zaman). Yol tariflerinde accusatives kullanımı. Tamamlanmış – Sürekli fiil biçimleri. Bu fiillerin geçmiş zaman kullanımı. Zaman kavramı: «КОГДА?» «СКОЛЬКО ВРЕМЕНИ?»
2. Hafta: «ХОТЕТЬ» + infinitive kipi (eylem fiilleri).Eylem Fiilleri «ПОЙТИ» ve «ПОЕХАТЬ». Dative biçimleri – canlı birine/bir şeye yönelme «К КОМУ?». «МОЧЬ» + infinitive kipi. Dil bilgisi: Kişisel zamirlerin ve isimlerin iyelik kipi. 2, 3, 4 sayılarından sonra iyelik kipinin kullanımı. Eylem fiilleri. Eylem fiilleriyle iyelik kipinin kullanımı. «ИЗ» ve «С» edatlı kelimelerin telaffuzu.
3. Hafta: Basit ve sürekli gelecek zamanlar. Bitmiş ve sürekli zamanlar. Kişisel zamirlerin ve isimlerin dativ formları (to). Dativ formlarıyla (to) kullanılan fiiller. “НРАВИТЬСЯ” fiilin kullanım kuralları. Yaşı belirtmek için dativ formunu kullanma. Aynı anda gerçekleşen eylemleri ifade etmek için sürekli fiilleri kullanma. Ardışık eylemleri veya durumları tanıtırken bitmiş fiilleri kullanma. Zamanı ifade eden karmaşık cümleler «КОГДА».
4. Hafta: Kişisel zamirlerin ve isimlerin "With" hali. "With" halinin anlamı ve kullanımları. (С ДРУГОМ; ЧАЙ С ЛИМОНОМ; РАБОТАТЬ ВРАЧОМ).Datif biçimin tekrarı. Konuşma becerileri için kelime bilgisi egzersizi.
5. Hafta: Ardışık durumlardan bahsetmek için bitmiş eylemleri kullanma. Bitmiş – sürekli fiilleri kullanarak cümleler kurma. Kişisel zamirlerin ve isimlerin "ile" durumu. "İle" durumunun anlamları ve kullanımları. Birinci kitabın tekrarı.
6. Hafta: İsim-sıfat-zamir uyumu: ismin sıfatlarla ve "de" biçimindeki isimlerle yer ve zaman olarak kullanımı. "Reflexive pronoun"un "de" biçiminde kullanımı. "Kotorıy" bağlacının "de" biçiminde kullanımı. Türk ve Rus şehirleri hakkında konuşma.
7. Hafta: Yönlendirmelerde eylem fiillerinin acusativ formda kullanımı. Accusativ ile "Reflexive Pronoun". Kendisinin detaylı tanımı. Doğrudan ve dolaylı ifadeler. "Kotorıy" bağlacının accusativ kullanımı.
8. Hafta: "in" formunun kullanımı ve biçimleri: sahiplik, olumsuzluk ve yön verme. Konuyla ilgili kendi düşüncelerini ifade etme. Sayılar ve zaman kullanarak miktar belirleme. "in" formunda "yansıtıcı zamir" kullanımı. Festivaller ve hediye satın alma. "in" formunda yer ve ifadenin ifadesi. Dilekleri, niyetleri ve ihtiyaçları ifade etme yolları.
9. Hafta: "Kotorıy" ve "Çtobı" bağlaçlarının kullanımı. Dilek, niyet ve gerekilik. İsim, sıfat ve zamirlerin farklı formlarıyla karmaşık cümlelerin oluşturulması. İnceleme.
10. Hafta: Sıfatlar ve zamirlerle tekil isimlerin dativ durumu, bu kullanımda adresleri ve gereklilikleri ifade eder. Öz-yönetimli konuşma yoluyla konuyu benimseme. Durumları ve duyguları dativ durumunda ifade etme. Hediyeler hakkında tartışma. Yön verme ve nesneyi belirleme. Dativ durumunun ve 'Svoy' bağlacının kullanımı. Doğrudan ve dolaylı bakış. 'Kotorıy' bağlacıyla karmaşık cümleler
11. Hafta: Sıfatlar ve zamirlerle tekil isimlerin dativ hali, bu kullanımda adresleri ve gereklilikleri ifade eder. Tekil isimler, sıfatlar ve zamirlerin instrumenta hali: ilişkileri ve mesleği ifade eder. İşleri, ilgi alanlarını ve insanları tarif eder. Kendini ve arkadaşlarını tanıtırken. Ekipmanların kullanımını ifade ederken. Yer ve zamanı ifade ederken. Konuyu tartışırken, 'Kotorıy' bağlacı
12. Hafta: İsimlerin, sıfatların ve zamirlerin çoğul çekimleri. Emir cümlesi yapısı. Yaşam koşulları ve dinlenme hakkında konuşma. Koşul cümleleri, betimleme bağlaçları, 'Kotorıye' bağlacının çekimi. 'Yesli' ve 'Hotya' kullanımı. Gözden geçirme
Referans Değerlendime Ölçütleri
• Ara Sınav %30
• Final % 50
• Quizler %20
Program Çıktısı *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Ders Çıktısı
1
2
3
4