Tarih Lisans Programı

Program Bilgileri

Temel Bilgiler

Bir toplumun dünya tarihi içinde rol oynayabilmesi, tarihin öznesi olabilmesi, bu şuura sahip olup olmamasınabağlıdır. Birey ya da toplum olarak tarihin oluşumunda rol üstlenebilmek, düşünce ve bilgi üretmeye, bunlarıuygulama alanına aktarıp arkasında durmaya bağlıdır.Tarihçi, güncel olayları geçmişten gelen oluşumuna göre değerlendirir. Bu, geçmişle bağlılık anlamına gelmezama geleceğin önünü açma anlamına gelir. Tarih biliminin konusu, ilk insandan günümüze, zaman süreci içinde,disiplinler arası işbirliği ile insan ve eserinin incelenmesi, anlaşılması ve yorumlanması işidir. Bu işigerçekleştirecek kişilerse ancak tarih bölümlerinden yetiştirilebilmektedir.Bu gereklilikten yola çıkan TOBB ETÜ Tarih Bölümü, çağdaş teknoloji çerçevesinde uygulanan bir tarihöğretimini, karşılaştırmalı tarih anlayışını da benimseyerek vermeyi öngörmektedir. Tarih Bölümü’nde okuyanöğrenciler başta Türk Kültürü olmak üzere, çeşitli toplumların kültürlerini analiz ederek, dünya tarihinikavramakta ve özgün bilgiler üretmektedirler. Bu hedefe ulaşmak için ikinci yabancı dil öğretimine ağırlıkverilmekte, Osmanlı Paleografyası ders olarak okutulmakta ve belge merkezli analizler yapılmaktadır.


Program Eğitim Amaçları

1. Bölümün öncelikli hedefi akademik Dünyaya nitelikli eleman yetiştirmektir.
2. Öğrencilerin, ilgi ve istekleri doğrultusunda Türk Dili ve Edebiyatı, Uluslararası İlişkiler, İktisat ve Hukuk gibi disiplinlerden de Yandal ve İkinci Anadal yapmaları teşvik edilerek disiplinler arası çalışmalar yapmaya muktedir hale gelmeleri hedeflenmiştir


Kazanılan Derece

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Tarih alanında Lisans derecesi almaya hak kazanmaktadır.


Kazanılan Derecenin Seviyesi

Tarih programı, Lisans seviyesinde (TYYÇ 6. Seviye) öğrenim veren bir programdır.


Kazanılan Derecenin Gerekleri ve Kurallar

Programı tamamlayıp dereceyi alabilmenin koşulu en az 131 krediyi (258 AKTS'yi) tamamlamaktır


Kayıt Kabul Koşulları

Üniversite girişi sınavından yeterli puanı almış olmak


Önceki Öğrenmenin Tanınması

Ortaöğretim (lise) eğitimini tamamlayarak, ulusal merkezi yerleştirme sınavında uygun puan kategorisindeyeterli puanı alma koşulu aranır. Yönetmelikler çerçevesinde daha önceden bir yükseköğretim programındanalınan derslerin programdaki derslerle içerik ve kredi açısından bir değerlendirmesi yapılarak kararlaştırılır.


Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme değerlendirme yöntemi, öğretim üyelerinin ilgili ders bilgileri formundabelirtildiği şekilde ve ilgili yönetmelik çerçevesinde uygulanmaktadır.


Öğretim Şekli

Tam zamanlı 1. Öğretimdir


Mezuniyet Koşulları

Programda 131 krediyi (258 AKTS'yi) tamamlamak


Mezunların Mesleki Profili-İstihdam Olanakları

Mezunlarımız ağırlıklı olarak akademik kariyer yapmaktadır. Bir bölümü de çeşitli alan uzmanlıklarında çalışmakta ve bürokrasi kadrolarında yer almaktadır


Bir Üst Dereceye Geçiş

Bu programdan mezun olan öğrenciler yüksek lisans programları için başvuruda bulunabilirler