Hukuk Lisans Programı

Program Bilgileri

Temel Bilgiler

2008 yılında kurulan ve 2009 yılında ilk öğrencilerini kabul eden TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi ilk mezunlarını 2013 yılında vermiştir. Bölümde 19 öğretim üyesi ve 10 araştırma görevlisi bulunmaktadır. Programda öğrencilere özel hukuk ve kamu hukukuna ilişkin bilgiler verilmekte, geniş seçmeli ders havuzu ve Modüler Eğitim Sistemi ile kendi seçtikleri alanda uzmanlaşmalarına destek olunmaktadır. TOBB ETÜ'de eğitim güz, bahar ve yaz dönemi olmak üzere üç dönemdir. Öğrenciler 5. dönemden sonra ortak eğitimlerinin ilkini yapmaktadır. Ortak eğitim bir dönem süren sigortalı bir staj (ortak eğitim) programıdır. Programda üç dönem ortak eğitim yapılması öngörülmüştür. İlk ortak eğitimden sonra okula dönen öğrenciler bir dönem ders-bir dönem staj şeklinde programa devam etmekte ve 11 dönemin sonunda mezun olmaktadır. Programın %30'u İngilizce derslerden oluştuğundan, öğrencilerin mezun olabilmelerinin ön koşullarından biri, en az 9 kredilik İngilizce seçimlik ders almalarıdır. Bunun yanı sıra, hukuk fakültesi öğrencilerinin Almanca, Arapça, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Rusça ve Çince'den birini seçerek ikinci yabancı dil eğitimi almaları da zorunludur.


Program Eğitim Amaçları

Hukuk lisans programıyla, hem Türk hukuk sistemini her yönüyle tanıyıp analiz edebilen, hem de dünya hukuk sistemlerinin temel esaslarını kavrayarak karşılaştırma yapabilen, analitik ve eleştirel düşünce yapısını benimsemiş, kendi alanında uzmanlaşmış hukukçular yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.


Kazanılan Derece

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Hukuk alanında Lisans derecesi almaya hak kazanmaktadır.


Kazanılan Derecenin Seviyesi

Hukuk programı, Lisans seviyesinde (TYYÇ 6. Seviye) öğrenim veren bir programdır.


Kazanılan Derecenin Gerekleri ve Kurallar

Mezuniyet için sağlanması gereken koşullar Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Madde 45'e göre (link: http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=8.5.15287&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=) tanımlanmıştır. Öğrencinin a) Programının öngördüğü toplam 183 AKTS krediyi, üç Ortak Eğitim yükümlülüğünü ve yerine başka bir ders saydırılmamış tüm dersleri bu Yönetmelik hükümlerine göre azami öğrenim süresi içinde başarı ile tamamlaması, b) Genel not ortalamasının en az 2.00 olması gereklidir.


Kayıt Kabul Koşulları

(1) Lisans programına alınacak öğrenci sayıları, Senatonun önerisi üzerine, Mütevelli Heyet Başkanı tarafından belirlenir ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) onayı ile kesinleşir.(2) Lisans programının ilk yılına öğrenci kabulü, ÖSYM tarafından düzenlenen sınav sonuçlarına göre yapılır. Yurt dışından öğrenci kabulü, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde Senato tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.(3) Üniversite içinden veya dışından yatay veya dikey geçiş yolu ile öğrenci kabulü ile özel öğrenci, misafir öğrenci, değişim programları kapsamında ve diğer kategorilerde öğrenci kabulü, ilgili mevzuat hükümleri dikkate alınarak, Senato tarafından belirlenen esaslar ve kontenjanlar çerçevesinde, ilgili bölümün görüşü alınarak fakülte yönetim kurulu kararı ile yapılır. Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğilink:http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=8.5.15287&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=Mevzuat link:https://www.etu.edu.tr/tr/sayfa/mevzuat


Önceki Öğrenmenin Tanınması

Ortaöğretim (lise) eğitimini tamamlayarak, ulusal merkezi yerleştirme sınavında Eşit Ağırlık puan kategorisinde yeterli puanı alma ve YKS'deki başarı sıralamasında ilk 125.000 öğrencinin içinde bulunma koşulu aranır. Başka bir yükseköğrenim kurumundan ilişiğini keserek gelen öğrencilerin, ilgili kurumda aldığı dersin içeriğinin, Hukuk programda verilen dersin içeriğine uygun olup olmadığı ve eşdeğerliği Bölüm Kurulu ve Fakülte Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilir. Eşdeğerliğin onaylanması durumunda, ÖSYM veya Yatay geçişle gelen öğrencinin almış olduğu ders, harf notuyla program dersinin yerine sayılır.


Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Madde 22’ye göre (link: http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=8.5.15287&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=) tanımlanmıştır. Senato kararı ile sınav yapılmasına gerek görülmeyen dersler dışında tüm dersler için dönem sonu sınavı ve en az bir ara sınav yapılır. Dönem sonu sınavları, akademik takvimde belirtilen sınav döneminde yapılır. Dönem sonu sınavlarının tarihleri ve sınavların yapılacağı yerler Rektörlük tarafından belirlenir.


Öğretim Şekli

Öğretimin türü Tam Zamanlı Birinci Öğretimdir. Dersler sınıfta yüz yüze eğitim şeklinde yapılmaktadır.


Mezuniyet Koşulları

Mezuniyet için sağlanması gereken koşullar Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Madde 45'e göre (link: http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=8.5.15287&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=) tanımlanmıştır. Öğrencinin a) Programının öngördüğü toplam 183 krediyi, kural olarak üç Ortak Eğitim yükümlülüğünü ve yerine başka bir ders saydırılmamış tüm dersleri bu Yönetmelik hükümlerine göre azami öğrenim süresi içinde başarı ile tamamlaması, b) Genel not ortalamasının en az 2.00 olması gereklidir.


Mezunların Mesleki Profili-İstihdam Olanakları

TOBB ETÜ mezunları, Türkiye’nin prestijli ve önemli hukuk bürolarında çalışarak avukatlık alanındaki başarılarını kanıtladıkları gibi, yokatlas.yok.gov.tr web sitesinde yer alan mezun başarı atlası verilerine göre, Adli Yargı Sınavı ve KPSS'de başarı göstermektedir. Hakimlik, savcılık, avukatlık ve noterlik gibi yalnızca hukuk fakültesi mezunlarının yapabileceği işlerin yanı sıra kamu ve özel sektörde de faaliyet sürdürmektedir. TOBB ETÜ mezunu hukukçular sadece Türkiye’de değil, dünyanın birçok ülkesinde çeşitli üniversitelerde yüksek lisans, doktora programlarından kabul almakta yine lisans döneminde edindikleri hukuk nosyonu ile bu ülkelerde baro sınavlarını kazanmakta ve avukatlık yapmaktadırlar.


Bir Üst Dereceye Geçiş

Lisans eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar minimum 70/100 ALES puanı ve 70/100 Dil puanına sahip olmaları halinde Özel Hukuk ve Kamu Hukuku lisansüstü programlarına kabul edilebilir. Harç muafiyeti ile kabul edilmek için bu sınavlardan daha yüksek puan almak gereklidir.Lisansüstü programlara başvuru ve kabul şartları hakkında bilgiler Sosyal Bilimler Enstitü sayfasında detaylı olarak verilmiştir. Bkz. https://www.etu.edu.tr/tr/enstitu/sosyal-bilimler-enstitusu/basvuru-bilgileri