Hukuk Lisans Programı

Program Çıktıları

1) Hukuk terminolojisini kavrar. Hukuk ile ilgili temel kavramlara uygulamadaki yansımalarını da göz önünde bulunduracak şekilde ileri düzeyde hakimdir.

2) Hukuk normunu tanır, yapısal analizini yapar ve diğer toplumsal düzen normlarından farkını/farklarını ortaya koyar.

3) Devlet ve hukukun doğuşu, gelişmesi ve kurumsallaşması hakkında tarihi bir bakış açısına sahiptir.

4) Hukukun değer ve ilkelerine (adalet, hukuki güvenlik, hakkaniyet, dürüstlük kuralı, ahde vefa vb.) hâkimdir, çatışan menfaatlerin dengelenmesinde hangi ilkeye öncelik verilebileceğini ayırt edebilir.

5) Anayasanın ve evrensel hukukun temel ilke ve değerlerine hâkimdir.

6) Türkiye Cumhuriyeti'nin temel özellikleri bilgisine sahiptir. Atatürk ilkelerinin önemini kavrar.

7) Hukuk kurallarının oluşumundaki tarihsel, sosyolojik, felsefî ve ekonomik arka plan bilgisine sahiptir.

8) Somut hukuksal çıkar çatışmasını ya da somut hukuksal sorunu saptama, bu soruna uygun hukuk normunu bulma, akıl yürütme yöntemleriyle somut olayı soyut kurala altlama ve hukuki sonuca ulaşma becerisine sahiptir. Soyutlama ve analiz ile hukuki düşünme yeteneğine sahiptir.

9) Hukuk kurallarının yorumlanması ve hakim tarafından hukuk yaratılmasına ilişkin hukuk metodolojisi yöntemlerini uygular.

10) İlgili hukuk dalının temel kavramlarına, hukuk disiplini içerisindeki yerine, temel ilkelerine, pozitif hukuktaki düzenlemelerine hakimdir ve bunları somut olaya uygular.

11) Ulusal hukuk düzenlerindeki genel gelişmelerden haberdardır. Güncel hukuki sorunlar hakkında çözüm üretme yeteğinine sahiptir.

12) Hukukta uluslararası gelişmeleri izleyebilme ve karşılaştırma becerisine sahiptir.

13) Yaptırım türlerini tanımlar. Her hukuk dalının koruduğu değere, o hukuk dalının işlevine, o hukuk dalına egemen olan kuralların yapısına bağlı olarak yaptırım türleri arasındaki farkları ortaya koyar.

14) Hakları yargı mercilerinde ve ilgili kuruluşlar nezdinde ileri sürme ve bunların icrasını sağlama becerisine sahiptir.

15) Hukuk etiğine uygun karar alma, kararı uygulama becerisine sahiptir.

16) İngilizceyi kullanarak hukuki metinleri anlama ve meslektaşları ile iletişim kurma yeteneğine sahiptir.

17) Toplumsal sorumluluk bilincinin geliştirilmesi, çevrenin korunması ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nın gerçekleştirilmesine katkı sunacak bilgi ve becerilere sahiptir.

18) Karmaşık hukuki sorunlar karşısında, gerek bireysel gerek ekip üyesi olarak çalışma becerisine sahiptir. Proje ve benzeri faaliyetleri yönetme ve planlama becerileri gelişmiştir.

19) Hukuk alanına yönelik yaptığı araştırmalar sonucu ulaştığı bilgileri kullanarak, bilimsel yazım formatına uygun bir biçimde raporlama ve sunma becerisine sahiptir.

20) Hukuk uygulamasında bilişim teknolojilerine kullanıcı düzeyinde hakimdir. Teknolojik gelişmeleri takip ederek bunların hukuksal etkileri konusunda öngörü sahibi olur.