HUK332

Sermaye Piyasası Hukuku

Dersi Veren Fakülte \ Bölüm
Hukuk Fakültesi \ Hukuk
Kredi
AKTS
Ders Türü
Öğretim Dili
2
3
Seçmeli
Türkçe
Ön Koşullar
Bu dersin önkoşulu bulunmamaktadır.
Dersi Alan Programlar
Hukuk Lisans Programı
Ders Tanımı
Ders sermaye piyasası kavramı, sermaye piyasası araçlarının ihracı, halka açık anonim ortaklıklar, sermaye piyasası faaliyetleri ve kurumları, sermaye piyasası suçları hakkındaki bilgileri içermektedir.
Ders Kitapları ve/veya Kaynaklar
Tekin Memiş, Gökçen Turan, Sermaye Piyasası Hukuku, B.7, Seçkin Yayıncılık, 2024. Mehmet Bahtiyar, Sermaye Piyasası Hukukuna Giriş, BetaYayıncılık, 2019. Burak Adıgüzel, Sermaye Piyasası Hukuku, B.5, AdaletYayınevi, 2023. Vural Günal,Yalçın Özge Okat, Sermaye Piyasası Hukukunun Esasları, On İki Levha Yayıncılık, 2021. Ali İhsan Karacan, Sermaye Piyasası Hukuku, Legal Yayıncılık, 2017.
Ders Amaçları
Dersin amacı sermaye piyasası hukukunun temel kavramları, ilkeleri ve kurumları hakkında bilgi vermektir. Bu derste öğrencinin, sermaye piyasasının hukuki düzenini, sermaye piyasası faaliyetleri ve kurumlarının işleyiş düzenini, borsada cerayan eden işlemleri, halka açık ortaklıkların genel yapısını bilmesi ve bu alanın temel kurallarını somut olaya uygulaması hedeflenmektedir.
Ders Çıktıları
1. Sermaye piyasası kavramının doğuşu, sermaye piyasalarının ekonomik yaşamdaki yeri ve önemi ile piyasa türleri hakkında bilgi sahibi olur.
2. Sermaye piyasassının ayrıca düzenlenmesinin neden gerekli olduğunu ayırt eder. Sermaye piyasasındaki düzenleyici ve denetleyici kurumların işlevlerine hakimdir.
3. Sermaye piyasası hukukuna ilişkin mevzuata hakimdir. Sermaye piyasası araçlarına uygulanacak hukuku tanır ve ayırt eder.
4. Halka kapalı ve halka açık anonim ortaklıklar arasındaki farkları ayırt eder.
5. Sermaye piyasası hukukuna ilişkin ulusal ve uluslararası gelişmeleri (dijitalleşme, sürdürülebilirlik gibi) takip etme becerisine sahip olur.
6. Sermaye piyasası hukukunda düzenlenmiş suçlara ve bunlara uygulanacak yapıtırımlara hakimdir.
Referans Ders Çizelgesi
1. Hafta: Sermaye piyasası kavramı, finans piyasası ve türleri, sermaye piyasasının işlevleri, sermaye piyasasının unsurları, sermaye piyasasının türleri (birincil ve ikincil piyasalar).
2. Hafta: Sermaye piyasasında düzenleme gereği, sermaye piyasasında karşılıklı hukuki ilişkiye giren tarafların menfaatleri, yatırımcı-ihraççı, yatırımcı sermaye piyasası kurumu ve yatırımcı-yatırımcı arası ilişkilerden doğan risklere karşı korunma, sermaye piyasasında regülasyon kavramı, sermaye piyasasında düzenleyici ve denetleyici kurumlar.
3. Hafta: Sermaye piyasası hukukunun yasal kaynakları, Sermaye Piyasası Kanunu, Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemeleri, sermaye piyasası ile ilgili diğer mevzuat,
Sermaye Piyasası Kanunu ile Türk Ticaret Kanunu arasındaki ilişki ve sermaye piyasasında genel hükümlerin uygulama alanı.
4. Hafta: Sermaye piyasası araçları kavramı ve düzenlenişi, sermaye piyasası aracı olmaya bağlanan hukuki sonuçlar, menkul kıymetler, türev araçlar ve diğer sermaye piyasası araçları ile sermaye piyasası araçlarını konu alan teminat sözleşmeleri.
5. Hafta: Sermaye piyasası araçlarının türleri, işletme finansmanına dayalı menkul kıymetler (paylar ve borçlanma araçlarına ilişkin genel esaslar), yapılandırılmış finansmana dayalı menkul kıymetler (menkul kıymetleştirmeye dayalı menkul kıymetler (vdmk; idmk, itmk, kira sertifikaları), yapılandırılmış finansmana dayalı diğer menkul kıymetler), türev araçlara ilişkin genel esaslar ile bunların türleri.
6. Hafta: Sermaye piyasası araçlarının ihracı ve halka arzının genel esasları (kamuyu aydınlatma, onay sistemi, kamuyu aydınlatmadan doğan hukuki sorumluluk), payların halka arzına ilişkin esaslar, payların halka arz edilmeksizin ihracı ile borçlanma araçlarının ihracı.
7. Hafta: Halka açık anonim ortaklık kavramı, borsa şirketi halka açık şirket ayırımı ve düzenlenişi, halka açık anonim ortaklıkların malvarlıksal yapısı ilehalka açık anonim ortaklıkların faaliyet yapısı.
8. Hafta: Halka açık anonim ortaklıkların organizasyon yapısı, kurumsal yönetim ilkeleri, halka açık anonim ortaklıklarda yapısal değişiklikler ve halka açık anonim ortaklık statüsünden çıkma.
9. Hafta: Sermaye piyasası faaliyetleri, yatırım hizmet ve faaliyetleri, yan hizmetler, bağımsız denetim, derecelendirme ve değerleme.
10. Hafta: Sermaye piyasası kurumları, yatırım kuruluşları, kolektif yatırım kuruluşları (yatırım ortaklıkları ve yatırım fonları), borsalar, finansal alt yapı kurumları (Merkezi Kayıt Kuruluşu, Takasbank) öz düzenleyici kuruluşlar.
11. Hafta: Türk hukukunda haksız rekabetin düzenlenişi-TTK ve TBK, haksız rekabet tanımı ve haksız rekabet oluşturan durumlar, haksız rekabet sonucunda açılan davalar ve davanın tarafları.
12. Hafta: Sermaye piyasası suçları, bilgi suistimali, piyasa dolandırıcılığı, örtülü kazanç aktarımı, piyasa bozucu eylemler.
Referans Değerlendime Ölçütleri
• Ara Sınav %40
• Final % 60
Program Çıktısı *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Ders Çıktısı
1
2
3
4
5
6