HUK362

Roma Kamu Hukuku

Dersi Veren Fakülte \ Bölüm
Hukuk Fakültesi \ Hukuk
Kredi
AKTS
Ders Türü
Öğretim Dili
2
3
Seçmeli
Türkçe
Ön Koşullar
Bu dersin önkoşulu bulunmamaktadır.
Dersi Alan Programlar
Hukuk Lisans Programı
Ders Tanımı
Roma kamu hukuku dersinin konusunu, Roma Devleti, Roma Devleti’nin anayasal düzeni, siyasî tarihi ve bu siyasî yapıya ilişkin siyasî doktrinler oluşturmaktadır.
Ders Kitapları ve/veya Kaynaklar
1. Cornell, T./Matthews, J. (Çev. Şadan Karadeniz): Roma Dünyası, Atlaslı Büyük Uygarlıklar Ansiklopedisi, V. Cilt, İletişim Yayınları, İstanbul 1988.
2. Erişgin, Söğütlü Ö.: “Patricius-Pleb Sınıfı Mücadelesi ve Bu Mücadelenin Roma Özel Hukukunun Gelişimine Etkisinin Genel Hatları”, Prof. Dr. Ejder Yılmaz’a Armağan C. 2, Ankara 2014, s. 1753-1784.
3. Söğütlü, Ö. / Yıldız, S.: Roma Kamu Hukukuna Giriş, Genişletilmiş 2. Baskı, Ankara 2024.
4.Şenel, A.: Siyasal Düşünceler Tarihi, Ankara 1985.
5. Umur, Ziya: Roma Hukuku, Tarihî Giriş ve Kaynaklar, İstanbul 1967.
Ders Amaçları
Cumhuriyet Dönemi’nde oluşan ve İlk İmparatorluk Dönemi’nde de varlığını sürdüren, dünya barışını sağlamayı hedefleyen bürokratik yönetim anlayışının ve modern devletin öncüsü sayılabilecek devlet modelinin öğretilmesi Roma kamu hukukunun amacını oluşturmaktadır.
Ders Çıktıları
1. Bir şehir-devleti olarak kurulan Roma Devleti’nin savaşlar yoluyla merkezileşmiş bir imparatorluğa dönüştüğünün farkındadır.
2. Romalıların res publica olarak adlandırdıkları Cumhuriyet rejiminin özelliklerine hakimdir ve Türkiye Cumhuriyeti ile karşılaştırır.
3. Bir şehir-devletinden imparatorluğa dönüşerek birbirinden çok farklı kültürleri egemenliği altına Roma’nın günümüze, dünya barışını sağlayan ve koruyan bürokratik bir yönetim anlayışı ve gelişmiş bir hukuk kültürünü miras olarak bıraktığının bilincindedir.
4. Roma Devleti’nin modern devletin öncüsü sayılabileceğine, devlet yönetimi ve yöneticinin hangi vasıfları taşıması gerektiği bilgisinden hareketle ulaşır.
5. Roma Devleti’nin yönetim biçimlerini günümüz yönetim biçimleriyle karşılaştırır.
6. Roma Devleti’nin kuruluşu, geçirdiği değişiklikler, gelişmeler, devlet içindeki insanların, grupların çatışmaları ile bu çatışmaların hangi siyasî ve hukukî yapıya yol açtığının farkındadır.
7. Avrupa demokrasi kültüründe yer edinen eşitlik, özgürlük ve siyasî katılım, temsil sistemi gibi siyasî ve hukukî temel değerlerin Antik Yunan'a ve Roma Devleti’ne dayandığını bilgisine sahiptir.
8. İlk İmparatorluk Dönemi’nde yaşamış olan Romalı hukukçular aracılığıyla hukukun insaflı olması, insanî olması, adil olması gibi esasların devlet yöneticileri tarafından benimsendiğinin farkındadır.
9. Roma kamu hukukuna ilişkin bir konuda araştırma yapma, yaptığı araştırmayı bilimsel yazım kurallarına uygun olarak yazılı ve sözlü olarak sunma becerisine sahiptir.
10. Roma, Devleti, siyaseti ve hukukuyla ilgili soru sorma ve film, edebiyat okumaları gibi farklı yöntemlerden yararlanarak yanıtlama becerisi gelişmiştir.
Referans Ders Çizelgesi
1. Hafta: Roma Kamu Hukuku hakkında genel bilgi/kaynakların tanıtımı
2. Hafta: Krallık Dönemi
3. Hafta: Cumhuriyet Dönemi’ne genel bakış
4. Hafta: Patricius-Pleb sınıfı mücadelesi
5. Hafta: Mücadele sırasında kurulan magistra’lıklar
6. Hafta: Latin ve İtalya Birliği, Eyaletler
7. Hafta: Cumhuriyet Dönemi’nin sonunu hazırlayan nedenler
8. Hafta: Cumhuriyet’i kurtarma çabaları ve Gracchus Kardeşler
9. Hafta: Gladyatör filmi okuması
10. Hafta: Principatus Dönemi’ne genel bakış
11. Hafta: Principatus Dönemi’nde bürokrasi ve hukukçular
12. Hafta: Dominatus Dönemi
Referans Değerlendime Ölçütleri
• Ara Sınav %40
• Final % 60
Program Çıktısı *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Ders Çıktısı
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10