HUK370

Sürdürülebilir Kalkınma Hukuku

Dersi Veren Fakülte \ Bölüm
Hukuk Fakültesi \ Hukuk
Kredi
AKTS
Ders Türü
Öğretim Dili
3
6
Seçmeli
İngilizce
Ön Koşullar
Bu dersin önkoşulu bulunmamaktadır.
Dersi Alan Programlar
Hukuk Lisans Programı
Ders Tanımı
Bu derste sürdürülebilir kalkınmanın tarihçesi, temel kavram ve ilkeleri uluslararası anlaşmalar ve yargı kararları ışığında incelenir. Ders kapsamında sürdürülebilir kalkınmanın ekonomik, sosyal ve çevresel boyutları analiz edilir ve yoksulluğun sona erdirilmesi, eşitsizliğin azaltılması, sorumlu tüketim ve üretimin sağlanması, iklim değişikliğiyle mücadele, okyanusların, denizlerin ve deniz kaynaklarının korunması gibi amaçlardan bazıları ilgili uluslararası yasal araçlar çerçevesinde ele alınır.
Ders Kitapları ve/veya Kaynaklar
A Boyle, D Freestone (eds), International Law and Sustainable Development: Past Achievements and Future Challenges (OUP 1999).
MC Cordonier, A Kalfhan, Sustainable Development Law: Principles, Practices and Prospects (OUP 2004) D French, International Law and Policy of Sustainable Development (Manchester University Press 2005).
N Schrijver, "The Evolution of Sustainable Development in International Law: Inception, Meaning and Status", R des C, 2007, T. 329, pp. 217-412.
N Schrijver & F Weiss (eds), International Law and Sustainable Development: Principles and Practice (Martinus Nijhoff 2004).
N Schrijver, ‘A new Convention on the human right to development: Putting the cart before the horse?’ Netherlands Quarterly of Human Rights. 2020;38(2):84-93.
Clark DA, The Elgar Companion to Development Studies (Edward Elgar 2006)
Bill Hopwood, Mary Mellor, Geoff O’Brien, ‘Sustainable Development: Mapping Different Approaches’ (2005) 13 Sustainable Development 38–52.
K Rittich, ‘Theorizing International Law and Development’ in F Hoffman and A Orford (eds), Oxford Handbook on the Theory of International Law (OUP 2016) 821.
Virginie Barral, ‘Sustainable Development in International Law: Nature and Operation of an Evolutive Legal Norm’ (2012) 23 EJIL 377-400.
Ders Amaçları
Ders, sürdürülebilir kalkınma kavramının anlamını ve kapsamını, özellikle de uluslararası kamu hukukundaki doğasını ve hukuksal sonuçlarını belirlemeyi amaçlamaktadır. Kavramın temel içeriği üç sütunda tanımlanır: 1) ekonomik kalkınma, 2) sosyal kalkınma, 3) çevrenin korunması. Ders, sürdürülebilir kalkınmanın çeşitli bileşenlerinin bütünleştirilmesine yardımcı olabilecek ve bu hedefe ulaşılmasına yardımcı olabilecek, çevrenin korunması, insan haklarının korunması, uluslararası ekonomik düzen gibi uluslararası rejimdeki bazı teknikleri, kurumları, mekanizmaları ve usulleri incelemeyi amaçlar.
Ders Çıktıları
1. Sürdürülebilir kalkınmaya ilişkin siyasi, hukuki ve sosyal tartışmaları analiz etme becerisini geliştirir.
2. Sürdürülebilir kalkınmaya ilişkin yasal bir çerçeve oluşturan uluslararası hukukun çeşitli aktörlerini ve kaynaklarını belirler.
3. Ulusal ve uluslararası uygulamalarda sürdürülebilir kalkınmayı güçlendiren ilkeleri, kuralları ve akıl yürütme tekniklerini belirleme becerisi kazanır.
4. Hem kütüphane hem de elektronik kaynakları kullanarak hukuk ve sürdürülebilir kalkınma alanında bağımsız ya da ekip halinde araştırma yapabilir.
5. Araştırma sonuçlarını İngilizce sunar ve bu sunuma dayalı tartışmalarda görüşlerini savunarak hukuksal metinlere dayalı gerekçelendirmeler üretir.
6. Sürdürülebilir kalkınma hukukunun, hukukun diğer alanlarına etkisini ve onlarla etkileşimini analiz eder ve, örneğin yapay zekaya bağlı olarak gelişen teknolojilerden doğabilecek güncel hukuksal sorunlara çözüm önerileri getirir.
7. Sürdürülebilir kalkınmaya ilişkin ulusal ve uluslararası tartışmaları tanır ve güncel gelişmeleri takip eder.
Referans Ders Çizelgesi
1. Hafta: Sürdürülebilir Kalkınma ve Hukuk: Evrim, temel kavramlar, içerik
2. Hafta: Tarih, anlam, durum: Brundtland, Rio, Binyıl Kalkınma Hedefleri, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri: Sanayi Toplumundan Ağ Toplumuna: Küreselleşme, Uluslararası Ticaret ve Dünya Ekonomi Politiğinin Gelişimi
3. Hafta: Hukuk ve Kalkınma: Sürdürülebilir Kalkınmanın İlkeleri: Hukukun üstünlüğü, insan hakları ve yönetişim
4. Hafta: Hukuk ve Kalkınma: Antlaşmalar ve İçtihat: SGD'lerin mahkeme kararlarında uygulanması
5. Hafta: Sürdürülebilir Kalkınma Hukukunda Araştırma Yöntemleri: Görevlendirme konularının ve son teslim tarihlerinin kesinleştirilmesi.
6. Hafta: İnsan Hakları ve Sürdürülebilir Kalkınma I: Ekosistem, biyolojik çeşitlilik ve iklim değişikliği: küresel çevre korumaları
7. Hafta: İnsan Hakları ve Sürdürülebilir Kalkınma II: Tatlı su ve gıda güvenliği; Faaliyetlerin, maddelerin ve tehlikeli atıkların stratejik çevresel değerlendirmesi
8. Hafta: İnsan Hakları ve Sürdürülebilir Kalkınma III: Yoksulluk ve eşitsizlik: yoksulluğu azaltma aracı olarak hukuk
9. Hafta: İşletme ve Sürdürülebilirlik I: Kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik
10. Hafta: İşletme ve Sürdürülebilirlik II: Kurumsal hukuki sorumluluk ve sürdürülebilirlik
11. Hafta: Disiplinlerarası çeşitli konular: Yönetişim, Eğitim ve Bilim Sistemi Yeterliliği, Gelir ve İşgücü, Tüketim Kalıpları ve Yaşam Tarzları, Yeşil Büyüme, Rebound Etkisi
12. Hafta: Genel değerlendirme, geleceğe yönelik beklentiler.
Referans Değerlendime Ölçütleri
• Derse katılım %10
• Yazılı ödev %35
• Sunum %15
• Final %40
Program Çıktısı *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Ders Çıktısı
1
2
3
4
5
6
7