HUK421

Rekabet Hukuku

Dersi Veren Fakülte \ Bölüm
Hukuk Fakültesi \ Hukuk
Kredi
AKTS
Ders Türü
Öğretim Dili
2
3
Seçmeli
Türkçe
Ön Koşullar
Bu dersin önkoşulu bulunmamaktadır.
Dersi Alan Programlar
Hukuk Lisans Programı
Ders Tanımı
Rekabet hukuku dersinde serbest piyasa ekonomisine hâkim olan rekabet ilkesinin devamlılığını güvence altına almak için getirilen kurallar, rekabeti engelleyici, bozucu ve kısıtlayıcı anlaşmalar, kararlar ve uyumlu eylemler incelenmekte; Rekabet Kurumu'nun başlıca görev ve yetkileri ele alınmaktadır.
Ders Kitapları ve/veya Kaynaklar
Yılmaz Aslan, Rekabet Hukuku Dersleri, B. 9, Ekin Basım Yayın, 2023
Mustafa Ateş, Rekabet Hukukuna Giriş, B. 2, Adalet Yayınevi, 2019.
Pelin Güven, Rekabet Hukuku Ders Kitabı, Yetkin Yayınevi, 2009.
Kerem Cem Sanlı, Rekabet Hukuku ve Dikey Anlaşmalar, On İki Levha Yayıncılık, 2009.
Gönenç Gürkaynak, Rekabet Hukuku, B. 2, Seçkin Yayıncılık, 2024.
Aydın Öztunalı, Rekabet Hukukunda Hakim Durumun Kötüye Kullanılması, Seçkin Yayıncılık, 2014.
Ders Amaçları
Rekabet Hukuku dersinin amacı, esas olarak öğrencilerin serbest rekabetin önemini ve rekabeti bozucu eylemlerin piyasa üzerindeki etkisini kavramasını sağlamaktır. Böylece öğrencilerin rekabeti bozucu anlaşma, uyumlu eylemler ve kararlar ile hakim durumun kötüye kullanılması halinde uygulanacak hukuk kurallarını tespit etmesi ve Rekabet Kurulu'nun rolünü öğrenmesi hedeflenmektedir.
Ders Çıktıları
1. Rekabet hukukunun doğuşu, gelişimi ve ekonomik işlevleri hakkında bilgi sahibi olur.
2. Rekabet hukukuna özgü kavramları tanır ve bu alandaki ulusal ve uluslararası gelişmelere hakimdir.
3. Rekabeti bozucu anlaşma, uyumlu eylem, kararlar hakkında bilgi sahibi olur. Rekabet hukukunda düzenlemeye tabi sektörleri ayırt eder.
4. Rekabet Kurumu'nun yapısı, görevleri ve yetkilerine hakimdir.
5. Rekabetin ihlali halinde uygulanabilecek yaptırım türleri hakkında bilgi sahibi olur. Rekabet Kurulu'nun güncel kararlarını takip etme becerisine sahip olur.
6. Derste öğrendiği bilgileri kullanarak Rekabet Kurulu kararlarını inceler, incelediği kararla ilgili ödev hazırlar ve bu ödevi topluluk önünde sunma becerisine sahip olur.
Referans Ders Çizelgesi
1. Hafta: Rekabet hukukuna giriş, hukuk ve iktisat disiplininin bir alt alanı olarak rekabet hukuku, rekabet hukukunun, hukukun diğer alanları ve diğer disiplinlerle ilişkisi, rekabet iktisadı (temel kavramlar), tarihsel perspektiften rekabet hukuku (Kanada, ABD, AB, Türkiye, Çin).
2. Hafta: Türk hukuk düzeninde “rekabet” kavramı, haksız rekabet, rekabet yasağı, anti dumping, teşvikler, sektörel düzenlemeler, geniş anlamda rekabet hukuku politikası (kavramlar, kurumlar), 4054 sayılı RKHK ile Rekabet Hukukunun diğer kaynakları.
3. Hafta: Rekabeti bozucu anlaşma, uyumlu eylem ve kararlar (RKHK 4.madde), amacı veya etkisi rekabeti bozucu olan anlaşma, uyumlu eylem ve kararlar ile yatay anlaşma, dikey anlaşma ve muafiyet kavramları.
4. Hafta: Hakim durumun kötüye kullanılması (RKHK 6.madde), düzenlemeye tabi sektörlerde rekabet hukukunun uygulanması, birleşme ve devralmaların kontrolü (RKHK 7.madde ) ile özelleştirme süreçlerinde rekabet hukukunun işlevi.
5. Hafta: Birleşme ve devralmaların kontrolü ile Rekabet Kurulu kararlarından örnekler/sunumlar.
6. Hafta: Rekabet Kurumu (yapısı, görevleri ve yetkileri), RKHK ‘nda yer alan rekabet usul kuralları, RK’nun araştırma ve soruşturma yetkileri, RKHK’nda rekabet usul hukuku ve temel hak ve hürriyetler.
7. Hafta: Rekabet Kurumu’nu ziyaret.
8. Hafta: RKHK’nun ihlali halinde uygulanabilecek yaptırımlar, RK Kararlarından örneklerle RK’nun yaptırım kararları.
9. Hafta: Rekabet Kurulu kararlarının yargısal denetimi.
10. Hafta: RKHK’na aykırılığın özel hukuk bakımından sonuçları ile yargı içtihatlarından örneklerle RKHK’nun uygulanmasının özel hukuk bakımından sonuçları.
11. Hafta: Ödev sunumları.
12. Hafta: Ödev sunumları.
Referans Değerlendime Ölçütleri
• Ara Sınav %40
• Final % 60
Program Çıktısı *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Ders Çıktısı
1
2
3
4
5
6