HUK424

Uluslararası Ticari Tahkim

Dersi Veren Fakülte \ Bölüm
Hukuk Fakültesi \ Hukuk
Kredi
AKTS
Ders Türü
Öğretim Dili
3
3
Seçmeli
Türkçe
Ön Koşullar
Bu dersin önkoşulu bulunmamaktadır.
Dersi Alan Programlar
Hukuk Lisans Programı
Ders Tanımı
Bu Ders, Devlet yargısı dışında yargısal faaliyet olarak nitelendirilen ve milletlerarası unsurlu ticari ilişkiler bakımından ağırlıklı biçimde uygulam alanı bulan tahkim yargılaması ve bu yargılama sonucu verilen kararların ülke aşıcı etkisini konu edinir.
Ders Kitapları ve/veya Kaynaklar
Turgut Kalpsüz, Türkiye'de Milletlerarası Tahkim, 201; Ziya Akıncı, Milletlerarası Tahkim, 2*21; Nuray Ekşi, Hukuk Muhakaemeleri Kanun'Nda Tahkim, 2019; Ekin Hacıbekaroğlu, Milletlerarası Tahkim Hukukunda Deliller ve Delillerin Değerlendirilmesi, 2012; Ali Yeşilırmak, ICC Tahkim Kuralları ve Uyugulaması, 2018; Necip İlker Karaoğlan, Milletlerarası Tahkim, Yargıtay Kararları 2020; İlyas Gölcüklü, Milletlerarası Tahkimde Dava Açma Yasakları, 2018; Müjgan Tunç Yücel, HMK Uyarınca İhtiyati Tedbir ve Delil Tespiti, 2013; Cemre Tüysüz, Milletlerarası Ticari Tahkim Açısından İcra ve İflas Hukukundaki Davalar 2017; Burak Huysal, Milletlerarası Ticari Tahkimde Tahkime Elverişlilik, 2010; İbrahim Doğan Tekavut, Milletlerarası Ticari T>ahkimde Doğrudan Uygulanan Kurallar, 2018...
Ders Amaçları
Tahkim yargılamasının milletlerarası ticaret hayatındaki uyuşmazlık çözüm yöntemlerinden biri olarak önemini tayin etmek; tahkim yargılamasının safhaları, usulü, verilen kararların denetimi ve yabancı hakem kararlarının ülkeaşıcı icra edilebilirliği şartlarına dair başta Türk hukuku olmak üzere ayrıntılı bir bilgi edinimini sağlamaktır.
Ders Çıktıları
1. Devlet yargısı dışında milletlerarası unsurlu ticari uyuşmazlıkların esastan çözümünü sağlayan bir başka yargısal faaliyet olan tahkim yargılaması hakkındaki bilgilere hakimdir.
2. Milletlerarası planda UNCITAL, ICC gibi organizasyon ve birlikler, kurumsal tahkim kurumları, hazırladıkları kurallar ile, bu kuralların Türk hukuk kurallarının oluşumundaki yerleri konusunda ayrıntılı bilgi sahibidir.
3. Yabancı unsur içeren ticari uyuşmazlıklar bakımından uygulanacak Türk tahkim hukuk kurallarına hakimdir.
4. Yabancı unsurlu bir ticari uyuşmazlık söz konusu olduğunda, tahkim yargılamasının MTK, ISTAC hükümleri dairesinde yürütülmesi ile yabancı bir hukuk otoritesi altında yürütülmesinin sonuçlarını ayırt eder ve hakem kararlarının Türkiye'de hüküm ve sonuç doğurmasının şartlarını bu ayrım dahilinde belirler.
5. Yabancı hakem kararlarının Türkiye'de tanınması ve tenfizini düzenleyen New York Konvansiyonu hükümlerine, yarattığı güncel sorunlara hakimdir.
Referans Ders Çizelgesi
1. Hafta: Tahkim yargılaması kavramı, ticari ilişkilerin yabancı niteliği, tahkim yargılamasına dair bazı ilkeler, LCIA, SIAC,ICC ISTAC gibi sıkça başvurulan tahkim merkezleri ve kuralları ile UNCITRAL ve hazırladığı Model Kanun hakkında genel bilgiler
2. Hafta: Milletlerarası Tahkim Kanunu (MTK) hükümleri dairesinde tahkim yargılamasının başlamasını sağlayan usuli işlemler,
3. Hafta: MTK'ya göre, Tahkim mahkemesinin oluşumu, hakemlerin seçimi ve görev belgesi hazırlanması,
4. Hafta: MTK uyarınca Hakemlerin yargılamada uyguladıkları usul hukuku kurallarının belirlenmesi,
5. Hafta: MTK uyarınca Hakemlerin yargılamada uyguladıkları usul hukuku kurallarının belirlenmesi,
6. Hafta: MTK hükümleri gereğince hakemlerin hukuki uyuşmazlığın esasına uygulayacakları yetkili hukukun belirlenmesi,
7. Hafta: Mahkemelerin tahkim yargılamasına müdahale koşullarının belirlenmesi,
8. Hafta: Nihai Hakem Kararlarının düzeltilmesi, tamamlanması, icra edilebilirliği şartları,
9. Hafta: Nihai hakem kararlarının iptal edilebilirliği şartları, iptal davaları,
10. Hafta: Nihai hakem kararlarının iptal edilebilirliği şartları, iptal davaları devam,
11. Hafta: New York Konvansiyonu ve MÖHUK hükümleri uyarınca yabancı hakem kararlarının tanınması ve tenfizi şartlarının belirlenmesi,
12. Hafta: New York Konvansiyonu ve MÖHUK hükümleri uyarınca yabancı hakem kararlarının tanınması ve tenfizi şartlarının belirlenmesi.
Referans Değerlendime Ölçütleri
%40 Ara sınavı, %60 Final Sınavı
Program Çıktısı *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Ders Çıktısı
1
2
3
4
5