HUK446

Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları

Dersi Veren Fakülte \ Bölüm
Hukuk Fakültesi \ Hukuk
Kredi
AKTS
Ders Türü
Öğretim Dili
2
3
Seçmeli
Türkçe
Ön Koşullar
Bu dersin önkoşulu bulunmamaktadır.
Dersi Alan Programlar
Hukuk Lisans Programı
Ders Tanımı
Alternatif uyuşmazlık çözüm yolları dersinde, devlet yargısı dışında mevcut olan alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri işlenmektedir. Derste alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinden biri olan arabuluculuk kurumu, ulusal ve uluslararası düzenlemeler çerçevesinde ayrıntılı olarak ele alınmaktadır. Bu bağlamda, arabuluculuğa elverişli uyuşmazlıkların neler olduğu, arabuluculuk faaliyeti ve faaliyetin sonuçları ayrıntılı olarak işlenmektedir. Buna ilaveten diğer alternatif çözüm yöntemleri olan, uzlaştırma ve tahkim gibi yöntemler de ele alınmaktadır. Böylece derste alternatif çözüm yollarının devlet mahkemelerinde yürütülen yargılama faaliyetine oranla farklılıkları, avantajları, faydaları ve olumlu yönleri ele alınmakta, böylece uyuşmazlık çözümünde hangi yönteme başvurmanın daha yararlı olacağı hususunda karar verme yeteneğinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Ders Kitapları ve/veya Kaynaklar
1. BÜYÜKAY, Ferhat: Arabuluculuk Anlaşma Belgesi ve İcra Edilebilirlik Şerhi, Ankara 2018.
2. DÜR, Orhan: Arabuluculuk Faaliyeti ve Arabulucuların Hak ve Yükümlülükleri, Ankara 2018.
3. EKMEKÇİ, Ömer/ÖZEKES, Muhammet/ATALI, Murat/SEVAN, Vural: Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk, İstanbul 2019.
4. ILDIR, Gülgün: Alternatif Uyuşmazlık Çözümü, Ankara 2003.
5. KEKEÇ, Elif Kısmet: Alternatif Uyuşmazlık Çözümünde Temel Aşamalar ve Taktikler, Ankara 2016.
6. ÖZBEK, Mustafa: Alternatif Uyuşmazlık Çözümü, Ankara 2016.
7. TAŞPOLAT TUĞSAVUL, Melis: Türk Hukukunda Arabuluculuk, Ankara 2012.
Ders Amaçları
Alternatif uyuşmazlık çözüm yolları dersinin temel amacı, devlet yargısı dışında yer alan ve yargısal bir faaliyet niteliği taşımayan diğer uyuşmazlık çözüm yolları hakkında bilgi verilmesi suretiyle, öğrencilerin, somut bir uyuşmazlık çözümünde hangi yönteme başvurulmasının daha doğru ve yararlı olacağı konusunda gerekli bilgi ve becerinin kazandırılmasıdır. Alternatif çözüm yolları hakkında edinilen bilgi sayesinde, devlet yargısı dışında ne gibi uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin mevcut olduğu hususunda gerekli bilginin edinilmesi sayesinde, uyuşmazlık çözümünde hangi yol ve yönteme başvurulmasının tarafların menfaatine olacağını değerlendirme yeteneği kazandırılması amaçlanmaktadır. Ayrıca gerek arabuluculuğa elverişli olan uyuşmazlıkların neler olduğu gerekse Türk hukukunda mevcut olan dava şartı arabuluculuk faaliyetinde hangi uyuşmazlıkların dava şartı arabuluculuğa tabi olduğunu tespit ve ayırt etme becerisi kazandırılarak, bu hususta hata yapılması halinde ne gibi sonuçlarla karşılaşılacağı hususunda gerekli bilginin verilmesi amacı güdülmektedir.
Ders Çıktıları
1. Devlet yargısı, yargısal faaliyetin doğuşu ve nitelikleri ile yargı dışı alternatif çözüm yöntemlerine hâkim olur.
2. Yargısal faaliyette uygulanan kurallar ile yargı dışı çözüm yöntemlerinin oluşumundaki tarihsel, sosyolojik ve felsefi arka plan bilgisine sahiptir.
3. Yargı dışı alternatif çözüm yöntemlerinin ulusal hukuk düzenlemelerindeki gelişmelerden haberdardır. Güncel hukuki sorunlar hakkında hangi uyuşmazlık çözüm yöntemine başvurulması gerektiğinin bilgisine sahiptir.
4. Yargı dışı uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin uluslararası gelişmelerini izleme ve ulusal hukuk düzenlemeleri ile mukayese yapma becerisine sahiptir.
5. Alternatif çözüm yöntemleri sonucunda yapılan anlaşmaların sağladığı hakları yargı mercileri önünde ileri sürme ve bunların icrasını sağlama becerisine sahiptir.
6. Uyuşmazlığın alternatif uyuşmazlık çözüm yolları ile çözülmesi aşmasında gerekli etik kurallar çerçevesinde hareket etme becerisine sahiptir.
7. Alternatif uyuşmazlık çözüm yollarında gerek arabulucu gerekse taraf vekili olarak bireysel ve ekip üyesi olarak çalışma, faaliyeti planlama ve yönetme becerisine sahip olur.
Referans Ders Çizelgesi
1. Hafta: Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri hakkında genel ve temel nitelikte bilgiler. Alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının yargısal faaliyetten farkları
2. Hafta: Mukayeseli hukukta sıklıkla uygulanan başlıca alternatif uyuşmazlık çözüm yolları (vakıaların saptanması, tarafsız ön değerlendirme, kısa duruşma, uzlaştırma)
3. Hafta: En sık uygulanan alternatif çözüm yolu olan arabuluculuk kurumuna giriş, arabuluculuk kavramının temel özellikleri
4. Hafta: Kolaylaştırıcı- Değerlendirici- Dönüştürücü arabuluculuk yöntemleri
5. Hafta: Arabuluculuğa elverişli uyuşmazlıklar
6. Hafta: İhtiyari ve dava şartı arabuluculuk faaliyeti, dava şartı arabuluculuk usulünün özellikleri
7. Hafta: Arabuluculuk sürecinin temel aşamaları, bu aşamalarda yapılacak işlemler
8. Hafta: Arabuluculuk sürecinin başlaması, yürütülmesi ve sürecin hukuki sonuçları
9. Hafta: Arabuluculuk son tutanağı ve anlaşma belgesi, anlaşma belgesinin hukuki niteliği
10. Hafta: Arabuluculuk anlaşma belgelerinin icrası, icra edilebilirlik şerhi
11. Hafta: Arabulucunun hak ve yükümlülükleri
12. Hafta: Arabuluculuk- Tahkim (Med-Arb) yöntemi ve tahkim yargılaması
Referans Değerlendime Ölçütleri
• Ara Sınav % 40
• Final % 60
Program Çıktısı *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Ders Çıktısı
1
2
3
4
5
6
7