1. Kırbaş, Dursun-Çevik, Filiz Ekim; Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Araştırma Etiği, Ankara, Nobel Tıp Yayınevi., 2017.
2. Seyidoğlu, Halil; Bilimsel Araştırma ve Yazma El Kitabı, İst. Güzem Can Yay., 2003.
1. Hafta :Dersin tanıtılması. 2. hafta için okuma: 13-27, 63-70 s.
2. Hafta: Bilimsel araştırma ve yazma nedir? Amacı ve mahiyeti., Akademik yazı türleri: araştırma makalesi, tanıtım yazısı, araştırma raporu, akademik eleştiri, tez, kitap vb., Akademik çalışmanın aşamaları, Araştırma konu, amaç ve problem(ler)in tespiti, 3. hafta için okuma: 89-113,185-215 s.
3. Hafta: Literatür taraması: birincil-ikincil kaynak ayrımı, veritabanları, Ara ödev 1: Seçtiğiniz dönem sonu ödevinin konusunu, amacını ve araştırma sorularını yazmak, Dönem sonu ödevi onayı için son gün, Tanıtma yazısı onayı için son gün, 4. hafta için okuma: 113-136, 246-249 s.
4. Hafta: Akademik ahlak, Doğrudan ve dolaylı alıntı yapma, Kaynak gösterme yöntemleri, Ara ödev 2: Dönem sonu ödevi için kullanılacak kaynakları belirtilen kaynakça gösterim stiline uygun şekilde hazırlamak
5. Hafta: Tanıtma yazısı örnekleri
6. Hafta: 6. hafta için okuma: 233-245 s., Akademik yazma aşaması: Problem kurma, tez oluşturma. Alıntı neden yapılır? Ara ödev 3: Öğrenci tarafından seçilecek bir makale ve bir tez üzerinden ilgili makale ve tezlerin problem/tez tespitini yaptıktan sonra bu problem/tezin nasıl savunulduğunu değerlendirmek
7. Hafta: Akademik bir yazının bölümleri, Yazının yapısını kurgulamak, Yayın aşaması, Temel bazı kavramlar: indeksli dergi, hakemli dergi, telif eser, DOI, ISSN, ISBN, e-ISSN, ORCID, ResearcherID, ScopusID, YÖKID, peer-review, single-blind, double-blind, open review vb.
8. Hafta: -
9. Hafta: -
10. Hafta: -
11. Hafta: -
12. Hafta: -