TDE463

Türk Edebiyatında Araştırma ve Yöntem

Dersi Veren Fakülte \ Bölüm
Fen Edebiyat Fakültesi \ Türk Dili ve Edebiyatı
Kredi
AKTS
Ders Türü
Öğretim Dili
3
6
Seçmeli
Türkçe
Ön Koşullar
Bu dersin önkoşulu bulunmamaktadır.
Dersi Alan Programlar
Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Programı
Ders Tanımı
Bu derste Türk Dili ve Edebiyatı alanında akademik bir yazı nasıl hazırlanır ve hangi aşamaları gerektirir gibi sorulara cevap verilmeye çalışılacak, örnek metinler üzerinde uygulama çalışmaları yapılacaktır.
Ders Kitapları ve/veya Kaynaklar
1. Kırbaş, Dursun-Çevik, Filiz Ekim; Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Araştırma Etiği, Ankara, Nobel Tıp Yayınevi., 2017.
2. Seyidoğlu, Halil; Bilimsel Araştırma ve Yazma El Kitabı, İst. Güzem Can Yay., 2003.
Ders Amaçları
Türk Dili ve Edebiyatı alanında akademik yazı yazabilmek ve akademik yazı süreçlerini uygulamalı olarak öğrenmek
Ders Çıktıları
1. Akademik yazı türlerini öğrenir.
2. Bilimsel araştırma ve yazma tekniklerini, bilimsel konuyu sınırlayabilmeyi ve kaynakça oluşturmayı öğrenir.
3. Akademik yazı uygulamaları yapabilir.
Referans Ders Çizelgesi
1. Hafta :Dersin tanıtılması. 2. hafta için okuma: 13-27, 63-70 s.
2. Hafta: Bilimsel araştırma ve yazma nedir? Amacı ve mahiyeti., Akademik yazı türleri: araştırma makalesi, tanıtım yazısı, araştırma raporu, akademik eleştiri, tez, kitap vb., Akademik çalışmanın aşamaları, Araştırma konu, amaç ve problem(ler)in tespiti, 3. hafta için okuma: 89-113,185-215 s.
3. Hafta: Literatür taraması: birincil-ikincil kaynak ayrımı, veritabanları, Ara ödev 1: Seçtiğiniz dönem sonu ödevinin konusunu, amacını ve araştırma sorularını yazmak, Dönem sonu ödevi onayı için son gün, Tanıtma yazısı onayı için son gün, 4. hafta için okuma: 113-136, 246-249 s.
4. Hafta: Akademik ahlak, Doğrudan ve dolaylı alıntı yapma, Kaynak gösterme yöntemleri, Ara ödev 2: Dönem sonu ödevi için kullanılacak kaynakları belirtilen kaynakça gösterim stiline uygun şekilde hazırlamak
5. Hafta: Tanıtma yazısı örnekleri
6. Hafta: 6. hafta için okuma: 233-245 s., Akademik yazma aşaması: Problem kurma, tez oluşturma. Alıntı neden yapılır? Ara ödev 3: Öğrenci tarafından seçilecek bir makale ve bir tez üzerinden ilgili makale ve tezlerin problem/tez tespitini yaptıktan sonra bu problem/tezin nasıl savunulduğunu değerlendirmek
7. Hafta: Akademik bir yazının bölümleri, Yazının yapısını kurgulamak, Yayın aşaması, Temel bazı kavramlar: indeksli dergi, hakemli dergi, telif eser, DOI, ISSN, ISBN, e-ISSN, ORCID, ResearcherID, ScopusID, YÖKID, peer-review, single-blind, double-blind, open review vb.
8. Hafta: -
9. Hafta: -
10. Hafta: -
11. Hafta: -
12. Hafta: -
Referans Değerlendime Ölçütleri
• Ara Ödevler % 15
• Tanıtma Yazısı % 30
• Dönem Sonu Ödevi % 50
• Derse Katılım % 5
Program Çıktısı *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Ders Çıktısı
1
2
3